VEČE SJEĆANJA U MUZEJU ŽITOMISLIĆ: VLADIKA ATANASIJE – PROROK SVOG VREMENA

Blaženopočivši vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije bio je prorok svog vremena, rečeno je tokom predavanja na temu ”Sjećanja na bogoslovski i književni rad vladike Atanasija” koje je večeras održano u Muzeju manastira Žitomislić.

O bogoslovskom i književnom radu govorili su prof. dr Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči i prof. dr Vladan Bartula, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dok je moderator bio iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

Iguman Danilo naveo je da je ovo druga godina da Manastir Žitomislić organizuje sjećanje na vladiku Atanasija koji je bio pastir, episkop, otac i koji je obnovio Eparhiju zahumsko-hercegovačku i postavio nove standarde. . ”Vladika Atanasije je bio slojevita i multidisciplinarna ličnost, a večeras smo željeli da se fokusiramo na njegovom bogoslovskom i književnom radu. U narednom periodu bavićemo se i drugim granama kojima se bavio vladika Atanasije poput liturgije, patrologije i drugih naučnih oblasti”, kazao je iguman Danilo.

On je naglasio da nam vladika Atanasija sa ove vremenske distance postaje sve bliži. ”Sve jasnije ga shvatao i sve više uviđamo njegovu veličinu koju možda nismo mogli da sagledamo u vremenu kada smo živjeli skupa s njim. Danas vidimo da je vladika Atanasije čovjek koji nas je mnogo zadužio i koji je imao nevjerovatan značaj za pravoslavnu bogoslovsku misiju”, kazao je iguman Danilo.

Dekan Topalović je u svom izlaganju kazao da je vladika Atanasije bio prorok. ”Kada za nekoga kažemo da je prorok, misleći na nekog književnika, kao što su Dostojevski ili Solženjicin, to možemo slobodno reći i za vladiku Atanasija. Treba izbjegavati klasičnu definiciju imenice prorok koja podrazumijeva ljude koji predviđaju budućnost, što je opšte banalno mišljenje. Proroku pravom značenju jest neko ko je u stanju da beskompromisno bez dodvoravanja bilo kome svjedoči i govori istinu i da je spreman da za tu istinu umre”, kazao je Topalović.

On je naglasio da je vladika Atanasije uvije opominjao i narod i vlastodršce i sve aktere društvenog života, kao i ljude na visokim pozicijama u Crkvi. ”Njegov govor već po formi jeste proročki govor. Sva njegova bogoslovska djela o kojima smo večeras govorili jesu djela koja pripadaju žaru proročke književnosti”, kazao je Topalović.

On je naglasio da je ostavio veliki trag na pravoslavne bogoslove. ”Ja se nadam da će njegov uticaj ostati vijekovima iza njega. Tek slijedi vrijeme u kome će on na pravi nain biti vrednovan u našoj teologiji”, kazao je Topalović.

Dekan Bartula govorio je o odnosu vladike Atanasije prema književnosti i umjetnosti, kao i njegovom književnom stvaralaštvu naglasivši da je njegovo djelo izuzetno bogato i  višeslojno i u bogslovskom i književno-poetičkom smislu. ”Mnogo toga što je on napisao, protumačio, objasnio jeste par ekselans vrijednost srpske teologije i srpske kulture uopšte. Mi iz njegovog bogatog i slojevitog djela možemo da vidimo mnogo onoga što je nama važno ako hoćemo da na pravi način sagledamo srpsku književnost i srpsku kulturu od srednjeg vijeka pa do danas. on se referira na mnoge autore, kako slovenske, tako i srpske srednjovjekovne kulture, a prije toga i na antičke i vizantijske pisce, ali i na savremenu književnost”, kazao je Bartula.

On je naglasio da je vladika Atanasije jedan od najvećih srpskih prevodilaca sa grčkog jezika. ”Vladika Atanasije nije samo puki prenosilac značenja sa jednog jezika na drugi, nego je on istvoremeno i stvaralac, on i tumači, objašnjava nam istoriju i genezu određenog pojma, te ostavlja srpskoj kulturi jednu vrijednost i teološku i filološku i književnu i folozofsku od koje imamo više naučne koristi”, kazao je Bartula.

Umirovljeni episkop zahumsko – hercegovački i primorski Atanasije Jevtić upokojio se 4. marta 2021. godine. Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska od prošle godine, u martu u Trebinju organizuje ”Dane sjećanja na vladiku Atanasija”

Prethodni članakMilanović: Ne dam Hrvatsku Plenkovićevoj kriminalnoj organizaciji
Naredni članakPatrijarh Porfirije: Nikada ultimatum nije pokolebao moj narod