Izložba ikona Muzeja Žitomislić otvorena u Nikšiću (foto)

Saradnja između Fondacije Muzej Žitomislić i opštine Nikšić nastavljena je izložbom pod nazivom „Ogledalo i zagonetka”, koja je otvorena  1. aprila u foajeu Nikšićkog pozorišta.

Radi se o izložbi reprodukcija odabranih ikona iz fundusa Muzeja Žitomislić.

Miloš Nenezić, jedan od organizatora izložbe ispred Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje opštine Nikšić, naveo je da je ovo druga po redu izložba pred nikšićkom publikom nastala kao plod saradnje između Fondacije Muzej Žitomislić i opštine Nikšić.

Osvrnuo se na samu postavku koju čini 11 reprodukcija ikona starosti od 16. do 19. vijeka, te da je i to pokazatelj da bez kulta nema kulture, te da je naš narod u dolini Neretve naročito znao tu istinu, čim su uspjeli da takva remek djela naprave i sačuvaju.

Direktorka Fondacije Irina Kolak ukratko je predstavila aktivnosti i misiju Fondacije Muzej Žitomislić, dok se iguman manastira Žitomislić, arhimandrit Danilo zahvalio opštini Nikšić na izuzetnoj saradnji.


„Manastir Žitomislić je velika svetinja. Manastir, koji je veoma značajan istorijski, kulturno i duhovno, imao je misiju koju mi nasljeđujemo i koju se trudimo da nastavimo. Ovaj manastir je više puta paljen i rušen i ponovo obnavljan. Kroz ovih dvadeset i više godina trudimo se da manastir obnovimo i da ga vratimo u prvobitni izgled“, kazao je iguman Danilo, još jednom uputivši poziv svima da posjete manastir Žitomislić i njegov muzej i da se sami uvjere u ljepotu jedne od najznačajnijih zbirki ikona u Bosni i Hercegovini.


Predsjednik opštine Nikšić, Marko Kovačević, otvarajući izložbu poručio je da „dolazi do obnove odnosa i svjetlije i bolje budućnosti, univerzalnosti one kulture koju su i naši preci produkovali, a koju evo večeras ovdje pred svima vama predstavljamo. Ta uzajamnost se takođe ogleda u tome je što ova večerašnja izložba u stvari podsticaj svima da odu do manastira Žitomislić, da odu do muzeja i da ove ikone vide u originalu.“

Izložba „Ogledalo i zagonetka” biće otvorena do 1. maja 2024. godine u Nikšićkom pozorištu.

Prethodni članakPronađena beživotna tijela dvojice državljana Srbije na slovenačkim Alpima
Naredni članakOtvoren prvi Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”; Učestvuje više od 300 izlagača