Teatar fest “Petar Kočić” prvi put otvoren koncertom Simfonijskog orkestra

Teatar fest “Petar Kočić”, 24. po redu počeo je u Banjaluci koncertom novoosnovanog Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske, prvi put je otvoren ispred, a ne unutar zgrade pozorišta, i prvi put koncertom, a ne predstavom u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ovo je presedan u istoriji najvećeg i najznačajnijeg pozorišnog festivala u Republici Srpskoj, koji je u ranijim godinama otvaran premijerama ansambla domaćina.

Koncert je održan pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović, a uz veliki simfonijski orkestar nastupili su i Kamerni hor “Kerubini” Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, ruski hor “Aleksandar Nevski” Banjaluka, te sopran Dunja Simić. Osim klasičnih numera, izvedene su i poznate filmske kompozicije.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da joj je pripala velika čast da otvori ovogodišnji “Teatar fest” i naglasila da je svjesna da institucije moraju da se trude da prepoznaju talente i da poboljšavaju uslove za njihov rad.

 

Ona je izrazila zahvalnost Narodnom pozorištu i svim kulturnim radnicima i umjetnicima za svaki doprinos i kada je riječ o ovakvoj vrsti manifestacija, koja je tradicionalna, prihvaćena, prepoznata i cijenjena, nastojeći da obogate ono što jeste domaća kulturna scena i da ukažu institucijama na potrebe kulture i umjetnosti.

Prema njenim riječima, postoji čvrsta veza između Narodnog pozorišta Srpske i svih kulturnih djelatnika sa institucijama Srpske, a opredjeljenje je da se ta veza jača.

Ona je izrazila očekivanje da će publika uživati u ovom sadržaju.

“Želim i da svi koji su došli u Banjaluku i Srpsku odu odavde obogaćeni, produhovljeni i sa dobri utiscima kako to inače i biva i da svi zajedno očekujemo i rezultate ovog, ali i da se spremamo u nove podvige u oblasti umjetnosti i kulture”, rekla je Cvijanovićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je novinarima da je Simfonijski orkestar pretpostavka i za razvoj opere u Republici Srpskoj, te da je isto tako veoma značajan za razvoj drugih segmenata umjetnosti.

“Ako znamo da nas u septembru očekuju i prve državne baletske škole kao novoosnovane, onda znamo da imamo pravac razvoja kulture, a kada govorimo o `Snazi zemlje`, što je i moto ovogodišnjeg Teatar festa, snaga zemlje upravo je u kulturi i svim onim proizvodima koji su na dobrobit građana Republike Srpske”, naglasila je Trivićeva.

Kada ste učesnik upravo osnivanja jedne ovako značajne organizacione jedinice Narodnog pozorišta Republike Srpske, kao što je Simfonija narodnog pozorišta, Trivićeva je rekla da to daje podsticaj za dalji razvoj svih programskih kapaciteta koji se očekuju od ustanova kulture Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da je u takmičarskom programu festivala šest predstava koje je odabrala selektor, prvakinja ovog pozorišta Slađana Zrnić.

“Nadam se da će svi uživati i dati svoj sud, a nakon toga čeka nas sjajna aktivnost, a to je turneja po istočnom dijelu Srpske kojom smo željeli da zaokružimo sezonu i da sve većem broju ljudi donesemo ono što je na repertoaru”, rekla je Grbićeva i dodala da je svečano zatvaranje i proglašenje pobjednika planirano za 11. jun.

Selektor Teatar festa Slađana Zrnić rekla da je velika čast biti selektor, da je pogledala 24 predstave i da je šest ušlo u selekciju.

“Neke predstave nisu zbog tehničkih uslove mogle da budu na našem festivalu, što mi je iskreno žao, ali ovih šest zadovoljavaju sve moje lične kriterijume i mislim da će se publici jako dopasti”, rekla je Zrnićeva.

Ona je istakla da je moto ovogodišnjeg Teatar festa “Snaga zemlje” zato što je prije svega jednu zemlju čine ljudi, narod i njihova snaga.

“Sve ostalo nije toliko važno koliko je važno koliko je čovjek srećan, zadovoljan i koliko može i mora da se bori”, naglasila je Zrnićeva.

Takmičarski program Teatar festa počeće sutra, kada će biti odigrana predstava “Kaštel u jezeru” Narodnog pozorišta Sombor.

Narednih dana na repertoaru su predstave “Cement Beograd” Beogradskog dramskog pozorišta, “Petrijin venac” Ateljea 212, “Kod `Večite slavine`” Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, te “Jugoslavija, moja otadžbina” u koprodukciji Gledališča Koper iz Slovenije i Pozorišta Prijedor, te “Šćeri moja” Crnogorskog narodnog pozorišta.

Večerašnjem otvaranju prisustvovali su, između ostalih, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković,
predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, brojni građani, te predstavnici političkog, kulturnog i javnog života.

Takmičarski program Teatar festa počeće sutra, kada će biti odigrana predstava “Kaštel u jezeru” Narodnog pozorišta Sombor.

Narednih dana na repertoaru su predstave “Cement Beograd” Beogradskog dramskog pozorišta, “Petrijin venac” Ateljea 212, “Kod `Večite slavine`” Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, te “Јugoslavija, moja otadžbina” u koprodukciji Gledališča Koper iz Slovenije i Pozorišta Prijedor, te “Šćeri moja” Crnogorskog narodnog pozorišta.

Prethodni članakSvjetska elita visinskih skokova u vodu ni ove godine neće zaobići Mostar
Naredni članakČović pisao predsjedniku i poslanicima Bundestaga