”NARODNO S NARODOM” U HERCEGOVINI I PODRINJU

Narodno pozorište Republike Srpske sinoć je u okviru akcije ”Narodno s narodom” gostovalo u Nevesinju sa predstavom ”Sinovi umiru prvi”, a šestodnevna turneja u Podrinju i Hercegovini završava večeras gostovanjem u Bileći.

U prethodnim danima predstava je odigrana u Zvorniku, Bratuncu, Foči i Gacku.

V.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić izjavila je da je želja nacionalnog teatra bila da opravda svoj naziv i da su zato izašli sa sloganom ”Narodno sa narodom” u cilju da prikažu predstave publici i u onim mjestima u kojima nisu dugo gostovali ili nisu nikada bili.

”Zaista smo srećni, prihvaćeni smo. Svaka lokalna zajednica ima publiku. Želja nam je da i u narednom periodu ovaj projekat bude nastavljen”, istakla je Grbić.

Ona je dodala da gostovanje Narodnog pozorišta po lokalnim zajednicama Republike Srpske u današnje vrijeme nije nimalo jeftino, niti jednostavno organizovati.

“Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prepoznala je i podržala ovu akciju, pa smo zahvaljujući tome uspjeli da organizujemo gostovanje u jednom dijelu lokalnih zajednica Republike Srpske”, dodala je Grbić.

Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković naglasio je da mu je veoma drago što Narodno pozorište gostuje u Nevesinju i Hercegovini, te u Podrinju, jer su ovi prostori kulturno zapostavljeni.

“Odlučili smo da predstavu `Sinovi umiru prvi` odigramo u Nevesinju jer je tematski značajna da je publika pogleda”, rekao je Stojković.

On je napomenuo da je ova predstava šest godina na repertoaru i da su s njom obišli cijeli region i gostovali u Rusiji. ”To je  jedna ljudska tema koju je pisao Mate Matišić za Hrvate iz Dalmatinske Zagore. Taj tekst sam pročitao i dao pokojnom Miloradu Telebaku koji je uradio jezičku intervenciju i prebacio da se dešava u srpskoj porodici iz Drekavaca kod Banja Luke. Čak je i pisac bio na premijeri i bio jako zadovoljan. Teška tema traženja nestalih koja je duhovito urađena”, naveo je Stojković.

On je dodao da predstava sinoć izvedena po 55. put.

Narodno pozorište Republike Srpske je u saradnji sa Boračkom organizacijom Nevesinje darovalo tri porodice iz boračkih kategorija iz Nevesinja.

Prethodni članakSNSD Trebinje predložio kandidate za izborne liste
Naredni članakLana Pudar u polufinalu trke na 200 metara delfin