Svjetska elita visinskih skokova u vodu ni ove godine neće zaobići Mostar

Takmičenjem u Bostonu (SAD), ovog vikenda počinje Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2022. Svjetska elita visinskih skokova u vodu ni ove godine neće zaobići BiH, a njihovo sedmo takmičenje na Starom mostu i novi sportski spektakl očekujemo 27. avgusta.

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo u Boston se vraća nakon devet godina. Skakaonice visoke 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene) biće postavljene na Institutu savremenih umjetnosti u Bostonu. Biće ovo prvo takmičenje za žene u jednom od najstarijih američkih gradova. Na svim stanicama nastupiće 12 skakača i 12 skakačica, od kojih će po osam biti iz stalne skakačke postave, te još četiri takmičara sa pozivnicom, tzv. džokera.

Favoriti – kako za osvajanje prvenstva tako i za pobjedu na otvaranju sezone – su aktuelni prvak i prvakinja, Gary Hunt (Francuska) i Rhiannan Iffland (Australija). Očekuje se da će najveće suparnice prvakinji biti Kanađanke Jessica Macaulay i Molly Carlson, te njena zemljakinja Xantheia Pennisi, dok bi Huntu najveća opasnost trebala prijetiti od dvojice fenomenalnih Rumuna: Constantina Popovića i Catalina Prede.

U Bostonu su Red Bull Cliff Diving takmičenja muškaraca do sada održavana tri puta, a najviše uspjeha imali su prvaci: Gary Hunt je pobjeđivao 2011. i 2012., a legendarni Orlando Duque 2013. godine.

Ova sezona ima ukupno osam stanica, a peta od njih biće Mostar. Grad na Neretvi će 27. avgusta svjetsku cliff diving elitu ugostiti sedmi put uzastopno. Mostarci i njihovi gosti tako će imati priliku da ponovo u akciji gledaju najbolje svjetske skakače i skakačice, koji će sa Starog mosta izvoditi skokove od kojih zastaje dah. Direktan prijenos večerašnjeg finala moguće je pratiti na Red Bull TV, službenoj stranici prvenstva, te putem Faceboooka i YouTubea, od 21:30 sata po našem vremenu. Bljesak

Prethodni članakLasić: U Aerodrom Mostar uloženo je više od 16 miliona KM
Naredni članakTeatar fest “Petar Kočić” prvi put otvoren koncertom Simfonijskog orkestra