Čović pisao predsjedniku i poslanicima Bundestaga

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović  u pismu predsjedniku i poslanicima u Bundestagu pozvao je njemačke zvaničnike na saradnju u izgradnju BiH u kojoj će se pštovati Ustav i jačati vladavina prava.

Čović je u pismu ocijenio kako je, bez obzira na dobre namjere pojedinih njemačkih predstavnika, prijedlog rezolucije “Podržati BiH na putu prema boljoj budućnosti” postao jedan u nizu instrumenata radikalnih krugova u BiH koji se zalažu za neustavna rješenja i dominaciju nad Hrvatima i manjinama poput Židova i Roma.

On je naveo da se hrvatski politički predstavnici zalažu za izmjene Ustava i izbornoga zakonodavstva čime bi se implementirale odluke Evropskoga suda za ljudska prava i Ustavnog suda da bi se svi građani, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, mogli kandidovati na političkim funkcijama.

Dodao je i da se zalažu za sprečavanje inženjeringa prema kojem većinski bošnjački narod nameće predstavnike Hrvatima u domovima naroda i Predsjedništvu BiH.

Čović je, između ostalog, naveo da je Hrvatima u cilju cjelovita, stabilna i funkcionalna BiH u okrilju EU i NATO-a, naspram neustavnog unitarizma i separatizma i tim putem je odbacio ad hominem napade, saopšteno je iz Čovićevog kabineta.

Čović je u pismu pozdravio interes Njemačke kao jedne od najvažnijih partnerskih zemalja i istaknute članice EU za trenutnu političku situaciju i, kako je naveo, podršku BiH na putu prema EU i NATO.

Prethodni članakTeatar fest “Petar Kočić” prvi put otvoren koncertom Simfonijskog orkestra
Naredni članakBajden evakuisan na bezbjednu lokaciju zbog nadlijetanja aviona