Rok za optužnicu 6 mjeseci: Blokirana istraga masakra u “Ribnikaru”, otac dječaka ubice NA KORAK DO SLOBODE

Istraga protiv Vladimira K, oca dječaka ubice, ne može da bude okončana jer Institut za sudsku medicinu ni poslije brojnih urgencija Višeg javnog tužilaštva nije dostavio balističko medicinsko vještačenje koje je ključno za donošenje odluke o podizanju optužnice.

Dnas, tačno pet mjeseci od kada je dječak ubica naoružan ušetao u Osnovnu školu “Vladislav Ribnikar” i iz očevog pištolja ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole i ranio još šest osoba, istraga protiv njegovog oca nije gotova, piše Blic.

Kako se saznaje, nju blokira vještačenje koje je naložilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, a koje nije gotovo uprkos brojnim urgencijama ove institucije.

– Tužilaštvo je naložilo da se obavi medicinsko balističko vještačenje koje treba da ukaže na način smrti žrtava dječaka ubice, kao i koje su prostrelne rane i iz kojeg oružja zadobili. To vještačenje treba da potvrdi sumnje da je dječak ubica pucao iz pištolja koje je njegov otac imao u legalnom posjedu – kaže izvor upoznat sa slučajem.

Međutim, kako se saznaje, ovo vještačenje nije završeno.

– U posljednja dva mjeseca nadležno tužilaštvo pisalo je više urgencija i zahtjeva da se ono što prije dostavi, jer bez njega ne može biti donijeta odluka o eventualnom podizanju optužnice protiv oca zbog sumnje da nije držao obezbijeđeno oružje. Za to vrijeme zaposleni u Institutu su išli na odmore, a od vještačenja ništa – kaže izvor upoznat sa istragom.

A odluku o tome tužilaštvo ima rok da donese u narednih mjesec dana. U suprotnom otac dječaka ubice biće pušten na slobodu.

Rok za optužnicu 6 mjeseci

– U slučaju kada je okrivljenom određen pritvor u istrazi, zakonom je propisano obavezno ukidanje pritvora u slučaju da tužilac ne podigne optužnicu u roku od šest mjeseci. Ovo je rok kojim je tužilac obavezan u slučaju da je prema okrivljenom određen pritvor i u tom slučaju tužilac, ali i svi u istrazi postupaju sa neophodnom hitnošću – objašnjava advokat Nikola Ristović.

Prema njegovim riječima, dokazi koje prikuplja tužilaštvo moraju da opravdaju sumnju da je neko počinio krivično djelo za koje se sumnjiči.

– Neophodno je da tužilac pripremi dokaze koji će malo pojačati sumnju, u odnosu na onu koja je bila potrebna za samo postojanje istrage protiv određenog lica – objašnjava Ristović.

Hapšenje ubice dječaka

On dodaje i da ukoliko otac dječaka ubice eventualno bude pušten na slobodu istraga može trajati sve dok tužilac ne odluči da podigne optužnicu ili krivičnu prijavu odbaci. Za to, navodi on, ne postoji onda zakonski rok.

Vladimir K, otac dječaka ubice, sumnjiči se da je obučavao sina da puca, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje nije držao propisno obezbijeđeno.

Njemu je pritvor produžen krajem jula na još tri mjeseca, a prema dobijenim informacijama on ističe 30. oktobra.

Prilikom razmatranja prijedloga Višeg javnog tužioca u Beogradu da se prema V. K, ocu dječaka ubice, produži pritvor Apelacioni sud je imao u vidu činjenicu da iz spisa predmeta i svih do sada prikupljenih dokaza koji se nalaze u spisima proizlazi postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti za koje je zaprijećeno 12 godina zatvora.

Učio ga da koristi oružje

Kako je saopštio Apelacioni sud, pritvor je ocu dječaka ubice produžen do posljednjeg dana oktobra imajući u vidu da je njegov sin u stanu u kojem su živjeli lako došao u posjed oružja kojim je ubio devet svojih vršnjaka i čuvara škole.

Takođe, kao razlog zbog čega mu je pritvor produžen, Sud je naveo i činjenicu da postoji osnovana sumnja da je prije pucnjave u školi, otac u dužem vremenskom periodu obučavao maloljetnog sina da rukuje vatrenim oružjem, municijom i da vježba gađanje meta, kao i da mu je zbog obuke u više navrata čak i davao oružje.

Dječak ubica svjedočio u postupku protiv oca

Podsjetimo, dječak ubica je 18. jula davao iskaz u svojstvu svjedoka u krivičnom postupku protiv njegovog oca.

Njegovo ispitivanje je trajalo četiri sata, a odgovarao je na pitanja tužioca, advokata oca, kao i advokata roditelja ubijene djece, u vezi oružja koje pripada njegovom ocu, a kojim je u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio osam djevojčica, jednog dječaka i čuvara škole.

Takođe, dječak ubica je odgovarao i na pitanja o tome zbog čega je počinio masakr.

– Izjavio je da se kaje. Nije želio da vidi slike drugova koje je ubio i u objašnjenju je rekao da mu je neprijatno – kaže izvor.

Dječak ubica je utvrdio da mu “nije bilo lako da dođe do oružja”. Sef s pištoljem je bio postavljen veoma visoko, skoro pri plafonu, a morao je da sazna i šifru za otključavanje.

– Kad ga je tata otključavao vidio sam da je šifra 637 – objasnio je dječak ubica kako je došao do oružja.

Dječak ubica je u iskazu potvrdio da njegov otac voli oružje i da ga je vodio u streljanu. Ipak, rekao je da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, već instruktor u streljani. Opisao ga je kao mršavog, sijedog, kratke kose i srednjih godina. Obučavao ga je na pištolju “glok”, a povremeno je bilo i drugih instruktora čija imena ni ne zna.

Prethodni članakPRIJETI MU ZATVOR Podignuta optužnica protiv vlasnika benzinskih pumpi “Nešković”
Naredni članakLjubić: HNS ne odustaje od trećeg entiteta u BiH