Puklo između SDA i HDZ-a i u Mostaru- Nema većine za usvajanje dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća

Sjednica Gradskog vijeća propala je i prije nego što je počela. Naime Gradsko vijeće Mostara jutros je počelo svoje 37. zasjedanje, no netrpeljivost između bošnjačke i hrvatske strane je bila tolika da niti jedna tačka, kao ni cijeli dnevni red sjednice, nisu imali većinu.

Sjednica je počela u napetom tonu, a veliki broj vijećnika zatražio je dopune, dok je gradonačelnik Mario Kordić skinuo veliki broj tačaka sa dnevnog reda svjestan situacije da danas ništa neće dobiti podršku. Takođe je zatražio uvrštavanje u dnevni red tačaka koje bi osigurale funkcionisanje Grada, no one nisu dobile podršku SDA.

Sve što je bilo prihvatljivo za HDZ, nije za SDA i obrnuto. Ova koalicija nakon tri godine funkcionisanja došla je, čini se do kraja.

Predsjednik Kluba Hrvata Vlatko Marinović rekao je nakon pauze da je održana vanredna sjednica Kluba i da je odlučeno da ne daju podršku dnevnom redu sjednice jer predsjednik GV Salem Marić nije pripremio sjednicu.

Marinović je kazao da je sjednica “destruirana,a dnevni red silovan”, da se ne poštuje funkcija gradonačelnika i da je SDA odbila dvije tačke koje će prouzrokovati finansijsku štetu za grad.

Marić se branio da je nepripremljenost od strane gradonačelnika a ne Vijeća i da Hrvati nemaju adekvatan odgovor zašto opstruišu rad Vijeća.

Napetost je očita bila i zbog stavljanja na dnevni red odluke o usvajanju Statuta Grada Mostara, koji je nametnuo visoki predstavnik kao i odluka o usvajanju izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara. Ove odluke na dnevni red stavio je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

Situacija je napeta i zbog zategnutih odnosa oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Sjednica je prekinuta i nije jasno hoće li biti nastavljena i koja je dalja procedura.

Prethodni članak“Raspad sistema” u Gradskom vijeću Mostara-Nijedna tačka ne prolazi
Naredni članakCrkva traži poništavanje rješenja kojim je vijećniku SDA data nacionalizovana zemlja