“Raspad sistema” u Gradskom vijeću Mostara-Nijedna tačka ne prolazi

Gradsko vijeće Mostara jutros je počelo svoje 37. zasjedanje, no prema trenutnoj situaciji danas neće biti konstruktivnog rada.

Sjednica je počela u napetom tonu, a veliki broj vijećnika zatražio je dopune, dok je gradonačelnik Mario Kordić skinuo veliki broj tačaka sa dnevnog reda svjestan situacije da danas ništa neće dobiti podršku.

Da je bio u pravu pokazalo se nekoliko minuta kasnije kada se glasalo o proširenju dnevnog reda jer dva bloka, bošnjački i hrvatski, nisu imali sluha ni za jednu dopunu druge strane.

Napetost je očita zbog stavljanja na dnevni red odluke o usvajanju Statuta Grada Mostara, koji je nametnuo visoki predstavnik kao i odluka o usvajanju izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara. Ove odluke na dnevni red stavio je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

Situacija je napeta i zbog zategnutih odnosa oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje je SDA odlučila u zadnji čas odustati od ranijeg dogovora i insistirati na uvođenju NES-a u vlast, što je za HDZ i SDP neprihvatljivo.

Samo što je počela sjednica zatražena je pauza na zahtjev kluba HRS-a čiji zahtjev da se raspravlja o Statutu na početku sjednice, a ne na kraju, Marić čak nije želio ni staviti na glasanje.

Prethodni članakKalinić: Sada je bitno jedinstvo i okupljanje oko ključnih nacionalnih pitanja
Naredni članakPuklo između SDA i HDZ-a i u Mostaru- Nema većine za usvajanje dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća