PATRIJARH PORFIRIJE U MOSTARU: Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova (video)

Patrijarh srpski Porfirije boraviće u posjeti Mostaru u subotu 23. i nedjelju 24. septembra povodom 150 godina od osvećenja Saborne crkve Svete Trojice koja je još uvijek neobnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine, te pozivamo vjerni narod Mostara i Hercegovine na doček patrijarha u subotu u 19 časova ispred Sabornog hrama i božanstvenu liturgiju u nedjelju u 9 časova u Sabornom hramu, poručio je danas starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić.

”Pozivamo sve pravoslavne iz Mostara, doline Neretve, i cijele Hercegovine da dočekaju patrijarha Porfirija ispred Saborne crkve Svete Trojice u subotu u 19 časova gdje će bit služena kratka služba – doksologija njemu u čast i gdje će se on obratiti vjernicima. Pozivamo vjernike da prisustvuju božanstvenoj liturgiji u nedjelju u 9 časova u Sabornom hramu”, kazao je Kojić.

On je naveo da patrijarh Porfirije na Aerodrom Mostar dolazi u subotu 23. septembra u 12 časova gdje će ga dočekati episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i gradonačelnik Mostara. ”Nakon toga patrijarh dolazi u Manastir Žitomislić u 13 časova i poziv je vjernicima da dođu i dočekaju patrijarha, zatim ide u Prebilovce. Patrijarh u Mostar dolazi u 16.30 časova gdje će u Vladičanskom dvoru posjetiti izložbu povodom 150 godina od osvećenja Saborne crkve, zatim će obići Stari grad i zadržati se kratko, te imati prijem u Gradskoj vijećnici u 18 časova”, kazao je Kojić.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić izjavio je na konferenciji za novinare da je dolazak patrijarha Porfirija u Mostar od velikog značaja za pravoslavne u Mostaru i dolini Neretve.

”Dolazak njegove svetost velika je radost za sve pravoslavne u Mostaru, u dolini Neretve, u Hercegovini i imaće veliki značaj za duhovnu obnovu naroda na ovom području. Mi se osim obnove Sabornog hrama bavimo i obnovom duhovnog života na ovom prostoru”, kazao je Kojić.

On je naveo da je posljednji put prije 90 godina u Sabornoj crkvi u Mostaru služena patrijaršijska liturgija. ”Vjerovali smo da ćemo do ovoga velikog jubileja, 150 godina od osvećenja Sabornog hrama biti završena obnova i da će tada biti osvećenje, ali nažalost nismo uspjeli završiti obnovu Saborne crkve. Bilo je mnogo faktora koji su nas zaustavili, kao što je bila pandemija korone, ali i još niz razloga”, kazao je Kojić.

On je izrazio nadu da će posjeta patrijarha Porfirija biti prekretnica za završetak obnove Saborne crkve. ”U nedjelju u 12 časova u hotelu Mepas priređujemo i donatorski ručak za obnovu Saborne crkve zajedno sa Gradom Mostarom. Pozvani su visoki zvaničnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, regiona, načelnici i gradonačelnici svih gradova u BiH i brojni gosti”, naveo je Kojić dodajući da su prisustvo potvrdili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, te da očekuje veliki odziv.

Kojić je naglasio da je završeno tek 40 odsto radova na obnovi crkve, odnosno građevinski radovi, a da prestoji uređenje enterijera i partera. ”Naš cilj bio je da Mostaru vratimo Sabornu crkvu i uspjeli smo da se ona izdigne iznad grada, da ima fasadu, rasvjetu. Međutim, nama preostaje još puno posla. Mostar se ne može smatrati obnovljenim dok se Saborna crkva ne završi. Nadamo se da će to biti uskoro, jer je ovo jedini veliki vjerski objekat u regionu koji još nije obnovljen i da će naša deviza – Obnovimo hram, obnovimo Mostar uskoro biti realizovana”, kazao je Kojić.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević istakao je da je Grad Mostar prepoznao značaj posjete patrijarha Porfirija i pristao da bude dio organizacije. ”150 godina os osveštanja Sabornog hrama mnogo govori o snazi naroda, kulture i vjere u tim godinama u gradu Mostaru. I prije 90 godina u gradu Mostaru je patrijarh Varnava svečano dočekan od predstavnika vlasti i naroda. Nakon toga je bilo još posjeta patrijarha, ali nije bilo službe”, naveo je Milivojević.

On je izrazio nadu da će posjeta patrijarha Porfirija biti podstrek da se Saborni hram konačno obnovi. ”Grad Mostar učestvuje u organizaciji donatorskog ručka i nadam se da ćemo prikupiti sredstva i da će Hram Svete Trojice konačno zasijati u punom svjetlu. Obnova ovoga hrama nije značajno samo za pravoslavne vjernike, već za cijeli Mostar koji će obogatiti u turističkom smislu”, naveo je Milivojević.

On je dodao da je Grad Mostar u posljednje dvije godine izdvojio 600.000 maraka za obnovu Saborne crkve, kao da se intervenisalo kada je u vandalskom činu krajem prošle godine hram bio oštećen.

”Nadam se da će Grad Mostar u budućnosti kroz budžet i značajnije pomoći oporavak objekata i duhovnosti srpskog naroda”, dodao je Milivojević.

Saborna crkva svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara.

Saborna crkva svete Trojice je zapaljena 15. juna 1992, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Najviše za obnovu Hrama izdvojile su Republike Srpska i Republika Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.

Prethodni članakTragedija kod Kotor Varoša, poginuo mladić
Naredni članakPosjeta Patrijarha Porfirija manastiru Žitomislić