MOSTAR: Dok policija istražuje, vijećnik prefarbao prijeteće grafite

U mostarskom prigradskom naselju Vrapčići, u dijelu gdje žive povratnici Hrvati, juče su se pojavili prijeteći grafiti  “Oj Alija šalji nam salate, bit će mesa klat ćemo Hrvate” što je izazvalo brojne osude i reakcije, a policiju diglo na noge.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić je kazao kako je slučaj prijavljen policiji te da se provodi sve zakonom predviđene mjere i radnje kako bi se riješio slučaj prijetećih poruka koje su ispisane u Vrapčićima kod Mostara.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar najoštrije je osudio prijeteće i  uvredljive grafite, navodeći kako je to pokušaj zastrašivanja Hrvata Vrapčića s ciljem podizanja netrpeljivosti i mržnje među stanovnicima kako Vrapčića tako i grada Mostara.

“Počinitelji ovog zlodjela svojim vandalizmom i dizanjem međunacionalnih tenzija te grafitima i plakatima lažnog sadržaja pokušavaju baciti ljagu na nesporni napredak i uspjeh koji grad Mostar u posljednje vrijeme ostvaruje te nas sve zajedno žele vratiti u teške dane 90 –tih”, naveli su iz mostarskog HDZ-a.

Zatražili su od nadležnih službi hitno postupanje, te pronalazak i kažnjavanje izvršilaca, ali i nalogodavaca tog zlodjela, te poručili, “različitost, multietničnost i dobrosusjedski odnosi prednosti su Mostara, a ne mana”.

Pojavu grafita koji nose poruke nacionalne mržnje i netrpeljivosti oštro je osudio i gradski vijećnik SDA Mirza Drežnjak koji je nastanjen u ovom mjestu.

“Osuđujemo zaista svako širenje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti kao što smo i do sada osuđivali svaki pokušaj širenja netrpeljivosti ili veličanja zločina i zločinaca. Nadamo se da će policijski službenici otkriti počinioce i primjereno kazniti za ove postupke uznemiravanja stanovnika i uništavanje imovine, a služba za komunalne poslove ponovno ukloniti neprimjerene i uvredljive poruke”, poručio je vijećnik SDA.

Grafit s istom porukom zabilježen je i prije godinu dana, a Grad Mostar je u januaru 2022. godine prefarbao uvredljive sadržaje, ali kako po pitaju uklanjanja najnovijih grafita gradske službe nisu reagovale blagovremeno, to je uradio gradski vijećnik HRS-a.

 

“Budući da su komunalne službe odlučile ignorisati svoj posao i dopustiti da grafiti uvredljivog karaktera ostanu više dana ispisani na zidu, mi smo ih danas prefarbali. Budući da se radi o cesti lokalnog karaktera, dakle, pod ingerencijom grada, račun ćemo ispostaviti Gradskoj upravi”, naveli su iz HRS-a.

Ignorisanje službenih zahtjeva od strane komunalnih službi, kako navode pokazuje kako u praksi još postoje dva Mostara, “jedan Marija Kordića, drugi Salema Marića”.

Poručili su da, “Mostar mora prestati biti moneta za potkusurivanje tender partnera iz vladajuće koalicije, a postati grad u službi i po mjeri svojih građana”.

Prethodni članak(FOTO) “Neću da mi djeca odrastaju u Beogradu” Luksuzna bijela vila opasana zidinama, dom Bogdane i Veljka u Titelu je prava oaza mira
Naredni članakIzrael i Hamas dogovorili primirje u zamjenu za puštanje dijela talaca