”OJ ALIJA, ŠALJI NAM SALATE” Prijeteći grafiti u povratničkom naselju u Mostaru

MOSTAR – Prijeteći i uvredljivi grafiti ispisani su tokom protekle noći u prigradskome naselju Vrapčići kod Mostara i to u dijelu naselja gdje živeHrvati koji su se u svoje kuće vratili nakon rata.

“Slučaj je prijavljen policiji koja je provela uviđaj”, naveli  za Srnu iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Nepoznati počinioci ispisali su na saobraćajnici koja vodi u naselje ”Mikulića mahala” prijeteći grafit “Oj Alija šalji nam salate, bit će mesa klat ćemo Hrvate”.

Ranije je na obližnjem zidu ispisana identična poruka, a na ogradi jedne kuće i poruka “Samo mrtav Hrvat je dobar Hrvat”.

Tamošnji Hrvati su u izjavi za lokalne medije izrazili zabrinutost i strah zbog takvih poruka.

Posebno upozoravaju na nedjelovanje lokalnih institucija, uključujući mjesnu zajednicu, čiji predstavnici nisu učinili ništa da se uklone prijeteći napisi prema Hrvatima.

”To traje godinama, a Mjesna zajednica ništa ne radi po pitanju uklanjanja tih uvredljivih grafita. Šta očekivati sutra? Da će nam doći i na kuće pisati grafite ili slupati automobil ili nešto slično”, naveli su zabrinuti mještani.

Naselje Vrapčići se nalazi u istočnom, većinskom bošnjačkom dijelu grada.

Prethodni članakKordić: Želimo postići da regija Hercegovine u svijetu bude pojam kada je riječ o vinu
Naredni članakVučić: Plašim se da će sljedeća godina biti najteža u savremenoj srpskoj istoriji (VIDEO)