Vučić: Plašim se da će sljedeća godina biti najteža u savremenoj srpskoj istoriji (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su za srpski narod neprolazni i vječni samo Srpska akademija nauka i umetnosti, Srpska pravoslavna crkva i srpska država.

U obraćanju povodom Dana SANU i 182 godine njenog postojanja, Vučić je istakao da se plaši da će sljedeća godina biti mnogo teža i lošija za cijeli svijet, pa i za Srbiju, imajući u vidu izbore koji će biti održani u svijetu od Tajlanda, SAD, do Rusije i Ukrajine.

On je naveo da će oni predstavljati priliku za promjene i novo uspostavljanje vrijednosti na globalnom i političkom nivou.

Vučić je dodao da se plaši da će sljedeća godina biti najteža u savremenoj srpskoj istoriji, ali i da vjeruje da će se veliki dio poteškoća i problema završiti.

– Plašim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba, mnogo više nemira nego što je donijela prethodna i ova godina. Kada to kažem, mislim i na svaku vrstu ugroženosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji, ali i u Republici Srpskoj i u mnogim drugim dijelovima našeg regiona – rekao je Vučić.

On je istakao da je za Srbiju i srpski narod izlaz u tome da se insistira na kompromisnim rješenjima, iako je poznato da ih drugi, a ni oni koji bi da određuju sudbinu svijeta ne žele.

– I danas sa sigurnošću mogu da kažem bez obzira na težinu problema sa kojima se suočavamo, na veličinu i snagu pritisaka koji će biti samo veći u narednom periodu da uvijek moramo da težimo kompromisu, ali da ne smijemo da se odreknemo onoga što je naše, ne smijemo da se odreknemo ni međunarodnog javnog prava, ni naše teritorije, ni našeg naroda – rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija ne bi dobila ništa, čak i da se odrekne onoga što od nje traže, uz sva obećanja koja joj daju.

– Mi ne bismo dobili ništa ni na taktičkom, ni na strateškom nivou za našu zemlju. Važno je da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, sačuvamo mir i da ne ugrozimo budućnost zemlje i čekamo povoljnu priliku da sa istinom i pravdom izađemo pred svijet – naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, za Srbiju je važno da sačuva ono što joj pripada i da pokuša da sačuva mir.

On je rekao da će država podržati obnovu zgrade SANU koja će biti hitno pokrenuta, kao i da će pokušati da djela svojih umjetnika vrati u zemlju, da sačuva svoje nasljeđe, ali i budućnost izgradnjom bio i naučih kampova.

Vučić je podsjetio na riječi Nikole Tesle o “velikom duhu otkrića” i osnivanje Društva srpske slovesnosti, preteče SANU, te dodao da je Francuzi članove svoje akademije smatraju besmrtnicima, ali da je i kod Srba duhovnio visoko iznad materijalnog.

– Ovo je naš hram nauka i umjetnosti, vi ste ti vrhovni sveštenici – rekao je Vučić, obraćajući se akademicima.

Prethodni članak”OJ ALIJA, ŠALJI NAM SALATE” Prijeteći grafiti u povratničkom naselju u Mostaru
Naredni članak28 godina Dejtonskog sporazuma