Ministarstvo spoljnih poslova Srbije o potezu Hrvatske: “Ne radi se o recipročnim merama”

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije saopštilo je danas da su netačne tvrdnje šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana i MVEP Hrvatske da se radi o recipročnim mjerama prema srpskom konzulu u Ambasadi Srbije u Zagrebu i poziva MVEP da, kako navode, uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dvije države, umjesto što svojim potezima dodatno podriva dobrosusjedske odnose i mir i stabilnost u regionu.

U saopštenju MSP se ističe da srpski konzul svojim djelovanjem u Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove, prenosi Tanjug.

“Takođe, ovim putem želimo da istaknemo da je srpski konzul na dužnost stupio polovinom septembra 2023. godine i zahtevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva meseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije”, navodi se u saopštenju srpskog MSP-a, prenosi Tanjug.

MSP, navodi se, odbacuje razloge koje je navela hrvatska strana, jer ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne.

“U slučaju srpskog konzula Petra Novakovića, nema nikakvih dokaza, dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera reč o dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaveštena”, navodi se u saopštenju.

Prethodni članakZagreb protjeruje srpskog diplomatu
Naredni članak(FOTO) “Neću da mi djeca odrastaju u Beogradu” Luksuzna bijela vila opasana zidinama, dom Bogdane i Veljka u Titelu je prava oaza mira