Zagreb protjeruje srpskog diplomatu

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je savjetnik Ambasade Srbije u Zagrebu proglašen personom non grata, što je recipročan odgovor na raniju odluku Srbije da protjera prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

Grlić Radman je rekao da je ambsadoru Srbije u Zagrebu Јeleni Milić uručena nota u kojoj se navodi da savjetnik u Ambasadi mora da napusti teritoriju Hrvatske.

On je naveo da prvom sekretaru u Ambasadi Hrvatske u Beogradu nije rečeno zbog čega je proglašen za personu non grata.

– Mi ne znamo razloge odluke i tim više je to zabrinjavajuće. Predvidjeli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez. To nije uobičajeno – rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinere u Zagrebu.

Komentarišući pisanje srpskih tabloida da je hrvatski diplomata protjeran pod optužbama za špijunažu, Grlić Radman je rekao da razlozi zvanično nisu saopšteni, a da su ostalo spekulacije.

– Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno – rekao je Grlić Radman.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo je juče Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, za personu non grata jer je tokom profesionalnog angažovanja u Srbiji grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova potom su saopštili da ova odluka Srbije predstavlja korak ka pogoršanju odnosa i daljoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-bezbjednosnih prilika.

 

Prethodni članakPolicija steže obruč oko Kineza koji je pobjegao iz zatvora u Trebinju
Naredni članakMinistarstvo spoljnih poslova Srbije o potezu Hrvatske: “Ne radi se o recipročnim merama”