Dan(i) zajedničkog života u miru: Pročitajte neku od 300 pozitivnih priča koju su objavili mediji u BiH u proteklih godinu dana

Od 2017. godine svakog 16. maja obilježava se Međunarodni dan zajedničkog života u miru koji slavi ulaganje napora svih ljudskih bića u promociju mira, solidarnosti, harmonije i tolerancije. Svrha ovog dana je širenje ideje zajedničkog života u miru i prihvatanje i poštivanje svih ljudi bez obzira na njihovu religiju, naciju, spol.

U promociji zajedničkog života najznačajniju ulogu imaju mediji, te USAID-ov projekat PRO-Budućnost kojeg provodi CRS godinama njeguje partnerstvo sa medijima širom Bosne i Hercegovine. U proteklih godinu dana njih 20-ak je u saradnji sa projektom kreiralo više od 300 pozitivnih priča koje pokazuju kako dobre vrijednosti, običaje, komšiluk, ideje i ljude imamo u našoj zemlji.

”Ove priče otvorile su prozor u prirodne ljepote i ljudski potencijal koji nas okružuje, te omogućile da upoznamo i čitamo o ljudima iz svih krajeva BiH kroz mnoštvo primjera koji oslikavaju zajednički život ispunjen tolerancijom, razumijevanjem, te duh dobrih komšijskih odnosa koji vladaju na našim prostorima stotinama godina”, poručuju iz iz projekta ”PRO Budućnost”.

O tome je, između ostalih, pisao Euroblic predstavljajući harmoničnu zajednicu Bošnjaka i Srba u bijeljinskom naselju Janja, tešanjski portal Afirmativa koji je zabilježio priču Maglajlija iz naselja Rječica, dok su ovu temu zaokružile Nezavisne novine podsjećajući na mjesto Baljvine kod Mrkonjić Grada, nadaleko poznato po tome što njegovi mještani vijekovima žive u miru i slozi.

Portalu Hercegovina.info možemo zahvaliti što su nam „otkrili“ Huseina Smajića iz Bugojna koji je na svom imanju sagradio katoličku crkvu, a o kojem su poslije mnogi mediji pisali, dok nas Prijatelji Srebrenice upoznaju sa stanovnicima Baratove ulice koji su se udružili da kupe bazen u kojem će sva djeca potražiti osvježenje i spas tokom ljetnih vrućina.

Mart je mjesec brojnih manifestacija u Travniku i to je prilika da stanovnici ovog gradića u srcu Bosne slave zajedno, čemu je prilog posvetio srednjobosanski Kanal 6. Sjajnu priču o prijateljstvu, drugarstvu, šahu, komšiluku i čuvanju pravih vrijednosti ispričali su portalu Interview.ba Pastor Zenelaj i Doktor Sulejman iz Konjica.

Tekstom o saradnji dvije škole pod jednim krovom portal Gornji Vakuf želio je skrenuti pažnju na to da je saradnja različitih etničkih grupa nešto normalno i prirodno, a ne vanredna vijest. Primjer saradnje i zajedništva vidjeli smo i u Mješovitoj srednjoj školi Bosanski Petrovac koja je, kako piše Radiosarajevo, jedinstvena po tome što je pohađaju učenici iz dva entiteta i dva kantona. O razbijanju nametnutih barijera među ljudima iz dva entiteta piše i Start BiH kroz reportažu o zeničkim i prijedorskim izviđačima.

Solidarnost je plemenita vrlina koja krasi naše ljude i jedan od preduslova za izgradnju mira, zbog čega ne čudi što je to bio čest motiv priča koje su nastale u proteklih godinu dana, pa je tako portal Megafon pisao o dobroti Jusufa Musića, koji svakodnevno obilazi svog komšiju samca Branka Martića u Donjoj Dragunji nadomak Tuzle.

Humanost na djelu može se vidjeti i u priči portala Biznis info o tešanjskom Udruženju Oslonac koje godinama gradi domove socijalno ugroženim porodicama, dok je vijest mostarskog Top Portala o pravoslavcima koji su sugrađanima u potrebi osigurali iftar ugrijala svačije srce.

Ljude će, bez obzira na vjeru i naciju, uvijek spajati ljubav prema istim interesovanjima, a sport je taj koji često povezuje, jača povjerenje i stvara neraskidive veze među njima. Tako se bar čini iz priče portala Maglaj net o petnaestogodišnjem prijateljstvu stonoteniskih veterana iz Žepča i Maglaja, ili reportaže Modriče info o druženju legendi jugoslovenskog fudbala koje ne poznaje granice.

Tragom sportskih snova ide i devetogodišnji Amar Bajrić iz Tešnja, kojeg su roditelji pored brojnih fudbalskih klubova u svom gradu upisali u susjedni Doboj, stvorivši tako prilike za nova prijateljstva i izvan svoje zajednice. „Fudbal nas je spojio da smo svi kao jedna porodica“, rekli su Radiju ZOS Amarovi roditelji.

Kako uz sportski duh obavezno idu tolerancija i inkluzija, tako je i ova tema iznjedrila prelijepe reportaže poput one banjalučkog portala Impuls o Školi sporta „Sunce“, mjestu dobrog raspoloženja i socijalizacije za djecu sa poteškoćama u razvoju ili kiseljačkog portala Art Info o Košarkaškom klubu „STAR“ iz Fojnice koji će dječaku sa Dawnovim sindromom omogućiti da se nakon školovanja zaposli.

Izgradnja mira je dug i složen proces pun izazova i prepreka pa je motivacija ključan faktor za uspjeh, zbog čega je posebno važna promocija aktivnih pojedinaca i udruženja iz naših zajednica čija djela inspirišu da budemo bolji ljudi.

Takvi su i bijeljinski gimnazijalci koji svojim aktivizmom doprinose boljem životu u zajednici, kako je zabilježio portal Bijeljina Danas. O pokretačkoj snazi zajednice pisala je i banjalučka eTrafika predstavivši rad aktivistice Inge Kotlo iz Mostara, dok je o Valentini Gagić Lazić iz Srebrenice reportažu snimio zvornički Radio Osvit.

Mostarski portal Bljesak je povodom Mjeseca ženske historije pisao o brojnim ženama širom BiH koje su dale veliki doprinos napretku i razvoju društva, a posebno izgradnji mira. „Šetnju mira“ visočkog Udruženja žena „Mozaik“ kojoj su se pridružili hodža, sveštenik i fratar zabilježio je portal Visoko.ba poslavši tako univerzalnu poruku zajedništva – „Kroz mir i ljubav gradimo sve“.

”Protekla godina je pokazala da je naša zemlja puna predivnih priča i da za njima podjednako žude kako čitaoci, tako i sami novinari. Prema onome što su rekli na online okupljanju sa predstavnicima projekta PRO-Budućnost, rad na pozitivnim pričama na njih djeluje ljekovito i odmara ih od svakodnevnog izvještavanja o politici, crnoj hronici, kriminalu i drugim teškim temama”, podsjećaju iz ”PRO budućnosti”.

Top Portal je u proteklih godinu dana obavio jedanaest pozitivnih priča u okviru navedenog projekta, a na neke od njih su naišle na veliki odjek u javnosti poput priče ”SIMBOL POMIRENJA: TRI MOSTARCA DONIRALA SU TRI SATA NA SABORNOJ CRKVI U MOSTARU KAO VJEČNI PODSJETNIK SUŽIVOTA I POMIRENJA”, zatim ”KAD SE MALE RUKE SLOŽE, SVE SE MOŽE –MOSTARSKI VOLONTERI OBEZBIJEDILI PRIBOR ZA STOTINE DJECE”, ‘’SVI SUKOBI SVIJETA SU NIŠTAVNI PRED PRIJATELJSTVOM MOSTARSKE DJECE” i druge.

 

Prethodni članakĐoković: Nikad nisam bio prijatelj s Federerom i Nadalom
Naredni članakNikšić: Sve nadležne federalne institucije su u stanju pune pripravnosti