MOSTAR MOŽE BITI PRIMJER POMIRENJA: U Gradskoj vijećnici otvorena izložba portreta žrtava rata – heroja mira “Lično”

U Gradskoj vijećnici Mostara danas je otvorena izložba portreta žrtava rata – heroja mira “Lično” sa koje je poručeno da je pomirenje jedini put za budućnost u BiH i da Mostar može biti primjer pomirenja.

Autor fotografija Velija Hasanbegović, a izložbu čini 20 portreta žrtava rata stradalih na sve tri strane, te prateće poruke svakog od njih koje ukazuju na činjenicu da su praštanje, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost neophodni, te da mir nema alternativu.

Izložba je organizovana u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, u saradnji sa organizacijom Catholic Relief Services (CRS) i Caritasom BiH, te gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Mostara Salemom Marićem.

Na izložbi su bili prisutni čelnici Grada Mostara, gradski vijećnici, američki ambasador u BiH Majkl Marfi, te bivši logoraši od kojih su trojica podijeliti svoje priče od žrtava rata do heroja mira –Stanislav Krezić, Emir Hajdarović i Janko Samouković.

Direktorica programa Pro-budućnost Majda Behrem Stojanov na otvaranju izložbe je istakla da je od velike važnosti podrška gradskih vlasti Mostara ovom projektu i procesima pomirenja i izgradnje povjerenja.

”Osnovna poruka ove izložbe je da bez razumijevanja prošlosti teško možemo graditi zdravu budućnost. Izložbu ”Lično” smo organizovali u više gradova u BiH, ali je poseban osjećaj o organizovati je u Mostaru koji je pretrpio i još uvijek trpi toliko boli, ali i traži način da se s njima nosi na pravi način”, poručila je Behrem Stojanov.

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi kazao je da su izloženi portreti žrtava rata dokaz da je moguće bol pojedinca pretvoriti u pozitivno djelovanje tako što će se promovisati mir i povjerenje.

”Užas rata ostavio je duboke rane na sve kojih se dotakao, stoga je važno prepoznati pojedinačnu i kolektivnu patnju svih koji su kroz nju prošli. Jednako važno je tu spoznaju iskoristiti za dobrobit čovječanstva. Ove žrtve rata, koje su sada heroji mira, trebaju nam svima biti inspiracija”, kazao je  ambasador.

Naglasio je da ovi heroji i dalje trebaju podršku u nastavku procesa zacjeljivanja.

”Konkretno, treba im obezbjediti pristup mjestima stradanja. Preživjele žrtve rata iz Mostara već su se ujedinile i zagovaraju pristup svim tim mjestima radi sjećanja. Njihovi pojedinačni putevi zacjeljivanja vode prema zacjeljenju društva i trebamo ih podržati”, kazao je Marfi.

Američki ambasador dodao je da je put pomirenja među ljudima Bosne i Hercegovine jedini put za budućnost.

”Novi naraštaji trebaju se učiti o istini, a žrtvama rata treba iskazati poštovanje, to je jedini put za budućnost. Put pomirenja među ljudima BiH liječi rane ove zemlje i garantuje pravedan i trajni mir između djece i unučadi onih koji su prošli put patnje i izgubili živote u periodu od 1992. – 1995. godine”, kazao je Marfi.

Istakao je da Mostar može postati primjer ostatku zemlje kako prevladati prepreke i podjele ako čelnici grada tako odluče.

”Njihova podrška ovoj izložbi dobar je početak”, naveo je ambasador.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istakao je da ova izložba ukazuje da su oprost, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost neophodni, te da mir nema alternativu.

”Upravo ova činjenica treba nam biti misao vodilja u izgradnji boljeg Mostara, ali i bolje Bosne i Hercegovine na zadovoljstvo svih naših sugrađana. Današnji učesnici izložbe pokazali su kako se može nadvladati prošlost i krenuti prema boljoj budućnost i mogu nam svima poslužiti kao uzor”, kazao je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić istakao je da je izložba “Lično” značajna za Mostar.

”Iz teške prošlosti Mostar je izrastao u grad pomirenja. Danas ovdje u Gradskoj vijećnici, kući svih građana i naroda, zajedno svjedočimo da je moguća obnova života u miru i međusobnom prožimanju. Da bi to i dalje bilo moguće, moramo biti vođeni i nadahnuti motivima višeg ljudskog stanja dobra, kao likovi izložbe “Lično” i biti iskreni u želji da na istinitosti i pravdi izgradimo zajedničku i bolju budućnost”, naglasio je Marić.

Ova izložba je, kako kaže, spojena i isprepletena ljudska priča o čovjekovoj sudbini kada je pogodi pomračenje u ljudskoj povijesti i dogodi se rat.

”Teška, ali poučna priča, priča o teškom životu, ali i o nadi u svijetlu bolje i drugačije stvarnosti. Za ovakve projekte, univerzalno upućene samo na ljudske osjećaje, uistinu kao čovjek dugujem zahvalnost uime svih građana Mostara i BiH, uime naše djece i značaja za budućnost ljudi koji će i dalje živjeti i djelovati na ovim prostorima”, naglasio je Mostar.

Bivši logoraši, a današnji mirovni aktivisti Stanislav Krezić, Emir Hajdarović i Janko Samouković poručili su da su patnje univerzalne i da su kroz svoja svjedočenja željeli pokazati da se više ne smiju dogoditi stvari koje su se dogodile u proteklom ratu. Naglasili su da je potrebno budućnost graditi na pomirenju, dobroti i razumjevaniju.

 

 

 

 

Prethodni članakDodik: Međunarodni faktor srušio Dejtonski sporazum
Naredni članakTrebinje: Opozicija napustila sjednicu Skupštine