TO JE MOSTAR KAKAV VOLIMO: Pravoslavci svojim sugrađanima muslimanima koji su u potrebi osigurali jedan iftar

Dobra djela učinjena u postu bivaju  10, 100, pa čak i 700 puta više nagrađena nego u ostalim danima u godini, vjerovanje je koje se prenosi sa koljena na koljeno među svim konfesijama u Bosni i Hercegovini.

Ako je suditi po tome, dobra djela dobrotvorih udruženja u Mostaru umnožena su samo u mjesecu Usvršnjeg i Vaskršnjeg posta i mjesecu Ramazana na milione puta jer ova udruženja već mjesec  dana daju nadljudske napore da nahrane i osiguraju na stotine građana Mostara svih vjera i nacija, da svima Uskrs, Vaskrs i Bajram budu na radost.

Da mostarska dobrotvorna udruženja ne gledaju ko ima koliko islamskih, pravoslavnih ili katoličkih krvnih zrnaca pokazuje niz slučajeva zadnjih godina, a zadnji slučaj je mnogima izmamio suze na oči.

Humanitarno društvo ”Dobrotvor” koje djeluje pri Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Mostar pred praznik Vaskrs podijelilo je 80 paketa za pravoslavne vjernike u socijalnoj potrebi, ali je isto tako preko Udruženja građana „Zajedno za naš grad“ Mostar osiguralo iftar za 31 osobu starije životne dobi.  ”Dobrotvoru” je u akciji podjele pomoći za Vaskrs jednim dijelom pomoglo udruženje Pomozi.ba, a ”Dobrotvor” je pomogao u osiguravanju iftara potrebitim korisnicima Udruženja građana „Zajedno za naš grad“.

„Velika zahvala našim prijateljima od srca u želji da ih Bog nagradi za ovo dobro. Snaga je u ovakvim potezima međusobnog poštivanja. Zajedno dokazujemo da glad nema naciju i da se zajedno može mnogo“, rekli su iz Udruženja građana „Zajedno za naš grad“.

Ovo Udruženje od svoga nastanka organizuje humanitarne akcije, pokušava kroz brojne aktivnosti građanima u socijalnoj potrebi iz Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona osigurati poslove, pomažu drugim udruženjima koja brinu o ugroženim kategorijama…

Upravo je borba za bolje sutra građana Mostara zbližila dobrotvorna udruženja koja sve češće nalaze i sredstva koja nemaju kako bi pomogli svima koji su u potrebi.

Mirko Lečić, predsjednik HD ”Dobrotvor” kaže da ovo društvo već tradicionalno učestvuje u pripremi iftara.

Lečić objašnjava da je Uduženje građana „Zajedno za naš grad“  udruženje humanitarnog karaktera koje obezbjeđuje obroke na kućnu adresu za preko 130 njihovih korisnika svaki dan u godini.

Mirko Lečić, predsjednik HD ”Dobrotvor”

Osim tog redovnog programa u toku mjeseca Ramazana oni obezbjeđuju i iftare  za postače koji nisu u materijalnoj mogućnosti da obezbjede  sebi obrok. Oni ove godne imaju 31 postača koji se nalaze u takvoj materjalnoj situaciji i oni njima svaku veče obezbjeđuju iftare na njihovu adresu.

„Mi smo vodeći se njegovanju tradicionalno dobrih komšijskih odnosa koje Srbi i Bošnjaci u ovom gradu imaju odlučili da i ove godine kao  prethodnih simbolično pomognemo rad kako ovog programa tako i ovoga udruženja te uplatimo sredstva za organizovanje jednog iftara u toku mjeseca Ramazana. Taj iftar realizovan je uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. To  ovome događaju i našem zajedničkom programu daje jedan veći i novi karekter i simboliku“, kaže Lečić.

Naglašava da Udruženje građana „Zajedno za naš grad“ pomaže i Srbe, da ne gledaju na naciju i da imaju  korisnika i Srba i uvijek stoje na raspolaganju ”Dobrotvoru”.

Oba udruženja finansiraju se uglavnom pomoću donacija pojedinaca, udruženja ili preko projekata, te svjedoče da dobrih ljudi još uvijek ima, ali i da bi veća pomoć i odgovornost države bila od velike pomoći jer je svakim danom u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Mostaru, sve više onih kojima je pomoć potrebna.

 

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Prethodni članakZLOČINI ODREDA EL MUDŽAHEDIN: Sakib Mahmuljin osuđen na osam godina zatvora
Naredni članakVlada donijela odluku o hitnoj finansijskoj pomoći za Ljubinje