Cvijanovićeva očekuje podršku NSRS; Bećirović da nauči lekciju

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da očekuje da očekuje od Narodne skupštine Republike Srpske da stane uz srpskog člana Predsjedništva BiH u situaciji preglasavanja i pokretanja vitalnog entitetskog interesa.

– Ići ću u Narodnu skupštinu vjerovatno negdje oko 20. oktobra, znajući kakvi su rokovi za pokretanje procedure. Očekujem od Narodne skupštine da stane uz ono što je odluka srpskog člana Predsjedništva BiH u situacijama kada smo preglasani. Mislim da tu neće biti problema i da podrška neće biti upitna – rekla je Cvijanovićeva u Beogradu, komentarišući jučerašnju sjednicu Predsjedništva BiH.

Ona je rekla da su na dnevnom redu bile dvije sporne tačke, od kojih je jedna podrazumijevala drugi krug glasanja po tački koju je ranije delegirao bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

– Ovo pokazuje upornu tendenciju da se određene stvari donose preglasavanjem, te da se ne uvažava činjenica da Predsjedništvo kada donosi kolektivnu odluku mora imati saglasnost sva tri člana i da smo svi jednaki – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da Bećirović ni bilo ko drugi ne može predstavljati cijelu BiH.

– Јednom će naučiti tu lekciju, za sad je dovoljno da idemo u Narodnu skupštinu Republike Srpske – naglasila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o drugoj spornoj tački, prijedlogu zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH, koji je predložio Bećirović, a koji je Predsjedništvo usvojilo preglasavanjem, Cvijanovićeva je rekla da nije bilo mogućnosti da pokrene veto po toj tački, jer se ne radi o pitanju spoljne politike, ali i da postoje drugi mehanizmi da se preglasavanje zaustavi.

– Mislim da je to populistički pristup u kojem neko želi da se identifikuje kao predlagač nečega, a opet zna da će to doživjeti neuspjeh. Јa bih išla drugim putem, predložim ono što će garantovati uspjeh svima, a ne da odmjeravam svoje mišiće kratkoročno na jednoj sjednici Predsjedništva, a znam da za tako nešto treba široki konsenzus kojeg nema – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da bi u BiH trebalo graditi konsenzus da bi se stvari prihvatale, a ne pokazivati i voditi populističku politiku koja služi za jednodnevnu upotrebu.

– Želim da predlažem ono što znam da će imati uspjeh, a ne da odmjeravam mišiće kratkoročno – naglasila je Cvijanovićeva.

Prethodni članakSkočibušić: Kliničke slike oboljelih od COVID-19 značajno blaže
Naredni članakAntonić: Zakon na nivou BiH – pokušaj prenosa nadležnosti