Skočibušić: Kliničke slike oboljelih od COVID-19 značajno blaže

Epidemiološka situacija u Federaciji BiH u skladu je sa ovim razdobljem godine, bez velikih promjena osobito kad se radi o COVID-19, bolesti koja se uglavnom detektuje kućnim brzim testovima i pacijenti su tek u manjem broju hospitalizovani.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kazao je to i naglasio da će dolazak zimskog razdoblja vjerojatno pogodovati širenju respiratornih virusa, gripe posebno.

– Tada ćemo dodatnu pažnju posvetiti upravo praćenju situacije. Najvažnije je istaknuti da zdravstveni sistem normalno funkcioniše i da bolnice uspijevaju raditi redovito, a pacijenti imaju zdravstvenu zaštitu, što je nama i najvažnije. Vjerujemo da su povremena izbijanja zaraznih bolesti, koje su vezane sa brzim i savremenim životom, uobičajena i ne stvaraju ozbiljniji teret za zdravstveni sistem- naglasio je.

Kako je kazao Skočibušić, Zavod putem Svjetske organizacije prati situaciju o epidemiološkim izbijanjima i novim genetskim varijantama koje se često mijenjaju pa, uslijed stalnog kretanja ljudi, brzo dolaze i kod nas.

– Važno je da su kliničke slike, koje sad imamo, značajno blaže u odnosu kako je to bilo na početku pandemije. Tješi nas to, te pozivamo osobe starije od 65 godina da se vakcinišu protiv sezonske gripe. Vakcine su već stigle u BiH, trenutno prolazi faze kontrole i odobravanje Agencije za lijekove BiH. Čim to bude završeno, vakcine ćemo poslati kantonalnim zavodima za javno zdravstvo radi vakcinacije prvenstveno zdravstvenih radnika, ali i osoba starijih od 65 godina – naglasio je Skočibušić.

Iskoristio je priliku da podsjeti na važnost pridržavanja higijenskih mjera, podsjećajući da to može spriječiti mnoge zarazne bolesti. Bitno je izbjegavati okupljanja u velikom broju u zatvorenom prostoru, pravilno i redovito prati ruke te naravno nositi masku preko lica u slučaju određenog rizika.

– U pandemiji smo vidjeli da smo neke od bolesti praktično rijetko imali, upravo zbog nošenja maski preko lica – naglasio je Skočibušić.

Prethodni članakTijelo trostrukog ubice Nermina Sulejmanovića već dva mjeseca niko nije preuzeo
Naredni članakCvijanovićeva očekuje podršku NSRS; Bećirović da nauči lekciju