Antonić: Zakon na nivou BiH – pokušaj prenosa nadležnosti

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Gas-Res Momčilo Antonić izjavio je da je prijedlog zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH klasični pokušaj prenosa nadležnosti.

Antonić je istakao da im je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prije nekoliko dana poslala ovaj akt, koji su predložila druga dva člana Predsjedništva, te da su na nekoliko stranica naveli primjedbe, a glavna je da je riječ o antiustavnom i antidejtonskom prijedlogu.

– Druga stvar, to što govore da bi ovim zakonom sve bilo bolje i da trenutna situacija ne funkcioniše – nije realno, jer se problem koji postoji u vezi sa funkcionisanjem tržišta gasa nalazi u Federaciji BiH, a ne Republici Srpskoj – rekao je Antonić.

On je pojasnio da Srpska ima zakon koji je usklađen sa evropskim zakonodavstvom, a kojem je određeni legitimitet dala i Energetska zajednica jer je učestvovala u sertifikovanju operatera transportnog sistema.

– Ako žele da naprave nešto korisnije za BiH, treba samo da takav zakon donesu na nivou FBiH. Јedino tržište gasa u Evropi koje trenutno nije slobodno je u FBiH, jer imaju jednu firmu koja je monopolizovana i kupac u tom entitetu ne može ni od koga drugog kupiti gas osim od Energoinvesta, koji ima sjedište u Sarajevu – istakao je Antonić i dodao da Srpska ima otvoreno tržište, jer kupac gas može kupiti od bilo koga iz Evrope i svijeta.

On je ponovio da je riječ o pokušajima unitarizacije BiH, a koje potvrđuju i ostale tačke dnevnog reda sjednice Predsjedništva BiH, čime se BiH gura u neku vrstu blokade i izolacije.

Komentarišući posjetu premijera Srpske Radovana Viškovića i ministra energetike i rudarstva Srpske Petra Đokića Rusiji, gdje prisustvuju međunarodnom forumu “Ruska energetska sedmica”, Antonić je rekao da je to od suštinske važnosti za Gas-Res jer ovo preduzeće postoji na osnovu ugovora sa ruskom kompanijom Gasprom.

On je za Srnu naglasio da je važno da predstavnici Srpske učestvuju u jednom od najvećih energetskih foruma na svijetu, kojem prisustvuju i predstavnici velikih energetskih kompanija i političkog života.

Kada je rijač o cijeni gasa, Antonić je naveo da je cjenovnik dogovoren na nivou godine na osnovu naftne formule i da su to najbolji uslovi koje Gasprom daje.

– Zbog skoka cijena nafte doći će do blagog skoka cijene gasa, ali nije riječ o nekoj značajnoj cijeni koja će se odraziti na kupce, posebno domaćinstva. Naš jedini kupac Zvornik stan koji ima domaćinstva nije povećavao cijene ni kada su bili nagli skokovi cijena gasa – rekao je Antonić.

On je dodao da su ulazni parametri koje su dobili od Gasproma u ovom kvartalu, zajedno sa skokom cijene nafte i snažnijim dolarom u odnosu na KM, odrazili na povećanje cijene gasa za pet odsto.

– Na nivou firme smo donijeli odluku da to ublažimo i da se odreknemo dijela marže u zadnjem kvartalu, a da ne ugrozimo naše poslovanje, i cijena prema kupcima /Alumina, Zvornik stan i Prvo gasno društvo/ neće ići više od tri odsto – rekao je Antonić.

Prethodni članakCvijanovićeva očekuje podršku NSRS; Bećirović da nauči lekciju
Naredni članakCroatia Airlines će za Mostar letjeli cijelu zimu 3 puta sedmično