Za danas najavljen štrajk policije u HNK, Vlada traži da se urazume

Odnosi na relaciji Sindikat policije-Vlada HNK u posljenje vrijeme jako su zategnuti, a za danas je najavljen štrajk upozorenja policije za koji Vlada smatra da je nerazuman.

Sindikat policije izričit je u svom zahtjevu. Traže ono što je dogovoreno na prethodnim sastacima i za što se Vlada obavezala da će ispuniti, a to je isplata 4.5 miliona maraka do kraja godine za isplatu pravosnažnih sudskih presuda.

Iako se nakon sastanka Koordinacije sindikata budžetskih korisnika u HNK s predstavnicima Vlade o ispunjenju sindikalnih zahtjeva činilo da problema više nema, ipak nije tako. Postignutim dogovorom nisu svi zadovoljni.

Iz Sindikata policije HNK poručuju da Vlada na ovaj način samo pokušava „kupiti vrijeme“ i izbjeći isplatu u skladu s budžetom za 2021. godinu. Podsjećaju da je Sindikat policije s predstavnicima Vlade, odnosno sa ministrom unutrašnjih poslova Slađanom Bevandom i ministrom finansija Adnanom Faladžićem, u junu ove godine održao sastanak na kojem su dogovoreni način i dinamika isplate ove vrste dugovanja za 2021. godinu.

Od rješavanja dugovanja po pravosnažnim sudskim presudama iz Vlade HNK kažu nisu odustali. Podsjećaju da su postigli saglasnost o ovoj problematici sa predstavnicima svih sindikata pa tako i policijskim na nedavno održanom zajedničkom sastanku.

Pred današnji štrajk upozrenja iz Vlade su poslali saopštenje u kome traže od policije da se urazumi.

“Vlada HNK izražava nevjericu i zabrinutost, posebno u svjetlu tradicionalno konstruktivnog i korektnog dijaloga na relaciji Vlada – Sindikat policije koji ne treba biti doveden u pitanje”, kažu z Vlade HNK.

Podsjećaju da je novi Kolektivni ugovor s policijskim sindikatom potpisan u martu ove godine i da je njime dodatno poboljšan materijalno-pravni status pripadnika MUP-a HNK u odnosu na povećanja policijskih plata u tri proračunske godine za po 5 odsto kroz Kolektivni ugovor iz 2018. godine.

Kažu iz Vlade da je prilikom potpisivanja spomenutog ugovora prije nepunih osam mjeseci, predsjednik Sindikata policije  javno zahvalio Vladi na ”razumijevanju i korektnom dijalogu koji su doveli do popravka postojećeg Kolektivnog ugovora”.

“Podsjećamo i na pozitivne ishode nedavnog sastanka predsjednika Vlade i ministara iz pet kantonalnih resora (finansija, unutrašnjih poslova, obrazovanja, pravosuđa i zdravstva) s čelnicima šest sindikalnih organizacija korisnika kantonalnog budžeta, tokom kojeg su približena stajališta i postignuta saglasnost oko određenih koraka i objektivno moguće dinamike postupanja po sindikalnim traženjima”, stoji u saopštenju Vlade HNK.

Podsjećaju i na to da je Vlada HNK konstantno poduzima aktivnosti kako bi funkcionalno i profesionalno jačala policijske strukture, kroz obuku i kadrovsko osnaživanje, te jačanje materijalno-tehničke opremljenosti. Konkretno, b+navode iz Vlade, putem Ministarstva unutrašnjih poslova ulaže se nezanemariv budžetski novac na stalno opremanje policijskih službenika kroz nabavu oružja, različite profesionalne opreme, uniformi, vozila, motocikala, obnovu policijskih stanica i kancelarija u kojima pripadnici MUP-a rade.

Čudi ih da pored navedenog i pored izrazito nepovoljne situacije i u smislu pandemijskih posljedica i osjetno slabijega punjenja Budžeta Sindikat policije sada u prvi plan stavlja traženja po naslijeđenim obvezama po pravomoćnim tužbama.

“Vlada i ovom prilikom javno poziva na razumno sagledavanje opšteg stanja, na nastavak socijalnog dijaloga, na razumijevanje i poštivanje postignutih dogovora da će se novo sindikalno traženje naći na dnevnom redu kod pripreme i razmatranja ključnih finansijskih dokumenata za ovu i sljedeću budetsku godinu”, navode iz Vlade.

Nadalje navode iz Vlade da ne žele vjerovati u to da postoje neke interesne rupe koje nastoje iskoristiti opravdanu zabrinutost i egzistencijalne strahove sugrađana uoči kalendarskoga ulaska u izbornu godinu.

“Ne želimo vjerovati da postoje neki pojedinci koji potiču nemire, računaju na svoje naknade u postotcima po iznosima predmetnih tužbi. Želimo vjerovati u razum i mudrost rukovodstva i svih članova Sindikata policije koje poštujemo kao svoga socijalnog partnera, uvjereni u postizanje rješenja razgovorom i dogovorom, u duhu vremena i objektivnih mogućnosti”, zaključuju iz Vlade.

Prethodni članakU pet dana korona potvrđena kod 118 učenika i 29 nastavnika u HNK
Naredni članakNeretva se povlači, stanje u Konjicu se normalizuje