Vučić: Dogovorom sa Putinom štedimo osam miliona evra dnevno

Srbija ima obezbijeđenih šest miliona kubnih metara gasa iz uvoza na dnevnom nivou, koji plaća 270 evra po 1. 000 kubnih metara gasa, dok je te količine gasa u Evropi 1. 700 evra, ukazao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Zahvaljujući dogovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Srbija dnevno uštedi oko osam miliona evra kod uvoza gasa”, naglasio je Vučić govoreći za TV Pink.

On je rekao da je gas danas preskup, a da je u Srbiji situacija takva da nam industrija troši polovinu gasa, a da će potrebe biti i veće.

“Imamo obezbeđen uvoz šest miliona kubnih metara gasa na dnevnom nivou, a potrebno nam je devet ili 10. Plaćamo 270 evra na 1.000 kubnih metara. Na berzi je današnja cena, zahvaljujući glupim izjavama evropskih političara, 1.700 evra, a ići će i na 1.800 evra”, pojasnio je Vučić.

To znači da je cijena koju Srbija plaća Rusiji šest puta niža od evropske cijene.

“Zamislite da nisam sa Putinom to dogovorio i da 1. januara imamo ovu cenu… Za 10 miliona kubnih metara, plaćali bismo 17 miliona evra. Za šest miliona kubnih metara gasa, plaćali bismo 10 miliona. Ovako plaćamo 1,5 miliona za šest miliona kubnih metara. Uštedeli smo Srbiji osam miliona evra dnevno”, rekao je Vučić.

Dodao je da se očekuje dogovor za dodatnih četiri miliona kubnih metara gasa koji su nam potrebni, te naveo da cijena ne može da bude kao ova od 270 evra, ali da će se boriti za što povoljniju cijenu, i ako bude potrebno, kaže, ponovo će zvati predsjednika Rusije.

“Samo na dnevnom nivou štedimo osam miliona… Sram ih bilo kakve izmišljene price pričaju narodu, ja živim za ove brojke”, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da bi Srbija bila u ozbiljnom problemu da nije izgrađen gasovod kroz Srbiju.

“Zamislite šta bi bilo da nismo izgradili gasovod. Nema gasa, struje, vratite se u srednji vek”, primijetio je Vučić.

Dodao je da proizvodnja struje u Srbiji po megavat satu košta između 40 i 50 evra.

Takođe, naveo je da je cijena struje na berzi u Velikoj Britaniji danas 472 evra, a u Srbiji i mahom u Evropi na 320.

“Strašne su potrebe, svima nedostaje električna energija”, konstatovao je Vučić i dodao da će tek biti problema sa energentima u svijetu.

Prethodni članakPreminuo Episkop Luka
Naredni članakUmro Mladen Naletilić Tuta