Umro Mladen Naletilić Tuta

Presuđeni ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta, nekadašnji komandant Kažnjeničke bojne s kojom je ratovao na području Republike Hrvatske i BiH, koji je osuđen zbog zločina nad Bošnjacima pred Haaškim sudom na višegodišnju kaznu zatvora, umro je danas u 75. godini od posljedica srčanog udara, potvrđeno je Hini iz neslužbenog izvora.

Kako je za Hinu potvrdio njegov bivši saborac, Naletilić je preminuo na odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru gdje je bio smješten više dana zbog posljedica teškog srčanog udara.

– Preminuo je prije nekoliko sati. Bio je u komi i nije se ni budio – rekao je oko 21 sat izvor iz vojnih struktura.

Mladen Naletilić Tuta rođen je 1. decembra 1946. u Širokom Brijegu. Bio je hrvatski politički emigrant, osnivač Kažnjeničke bojne s kojom je ratovao na području Hrvatske, a zatim i u BiH.

Haški sud ga je 2003. godine u postupku s njegovim pomoćnikom Vinkom Martinovićem Štelom osudio na 20-godišnju kaznu zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima na području Hercegovine.

Izdržao je dvije trećine kazne, a po izlasku u Hrvatskoj je protiv njega pokrenut proces zbog poticanja na ubistvo Damira Brekala 1995. godine.

Prošle je godine pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora.

Prethodni članakVučić: Dogovorom sa Putinom štedimo osam miliona evra dnevno
Naredni članakDUŠAN TADIĆ OBORIO REKORD LIONELA MESIJA