Preminuo Episkop Luka

Episkop Luka preminuo je danas u popodnevnim časovima, saopšteno je iz Eparhije zapadnoevropske.

“Obaveštavamo javnost i verni narod da se danas u 15 časova, upokojio Preosvećeni Episkop zapadnoevropski G. Luka. Carstvo mu nebesko i večan spomen! Datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni”, navodi se u saopštenju Eparhije zapadnoevropske.

Episkop Luka rođen je 30. oktobra 1950. godine u Piskavici, kod Banja Luke. Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka završio je 1971. godine, a studije teologije 1982. godine na Institutu Sv. Sergija u Parizu.

Zamonašen je 26. juna 1976. godine, a zatim na praznik Sv. proroka Jeliseja, rukopoložen u čin jeromonaha od strane Episkopa australijsko-novozelandskog Nikolaja. Od 1982. do 1992. godine bio je sabrat manastira Svetog Save u Ilajnu u Australiji. Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve, na svom redovnom zasjedanju u maju 1992. godine, izabrao je arhimandrita Luku za Episkopa australijsko-novozelandskog.

Čin episkopske hirotonije u Manastiru Vavedenje u Beogradu, 17. avgusta 1992. godine učinio je patrijarh Pavle uz sasluženje većeg broja episkopa. Iste godine u manastiru Svetog Save u Ilajnu, ustoličen je u tron episkopa australijsko-novozelandskih.

1997. godine izabran je za episkopa Eparhije zapadnoevropske sa sjedištem u Parizu.

Sa položaja episkopa Eparhije zapadnoevropske, obavljao je dužnost administratora Eparhije australijsko-novozelandske sve do 1999. godine.

 

Prethodni članak“IMAMO MEDALJU” Prva poruke sjajne Lane Pudar
Naredni članakVučić: Dogovorom sa Putinom štedimo osam miliona evra dnevno