VLADA HNK: USVOJEN PRIJEDLOG STRATEGIJE RAZVOJA; PODRŠKA DOMOVIMA ZDRAVLJA

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila Prijedlog Strategije razvoja HNK za period 2021. do 2027. godine koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Strategijom razvoja utvrđeni su ciljevi i prioriteti razvoja kantona, način njihova ostvarivanja, finansijski i institucijski okvir za implementiranje, monitoring, evaluiranje i izvještavanje, te je ona osnovni dokument za izradu sektorskih strategija, dokumenta okvirnog budžeta, budžeta i programa javnih investicija kantona. U tekstu Strategije zadržana su vodeća načela na kojima je temeljena  prva Strategija razvoja HNK – privredna i okolišna održivost i socijalna uključenost te veza s ostalim planskim dokumentima, od onih na kantonalonoj razini do Strategije Evropa 2020 i nove EU strategije. Također, planirane su konkretne aktivnosti, instrumenti i mjere usmjereni na stvaranje prepoznatljivog, poduzetnog i privlačnog Kantona.

S ciljem podrške u borbi protiv pandemije koronavirusa, Vlada je donijela Odluku kojom izdvaja 296.155,00 KM ustanovama primarne zdravstvene zaštite, odnosno domovima zdravlja u HNK. Istaknuto je kako se radi o doniranim sredstvima Vijeća ministara BiH usmjerenim na saniranje posljedica pandemije. Takođe, Zavodu za javno zdravstvo osigurano je 11.739 KM za nabavku setova za uzimanje brisova na COVID-19.

Prethodni članakU Trebinju obilježavanje Dana oslobođenja u Prvom svjetskom ratu
Naredni članakIncko iz Austrije: Situacija u BiH napeta kao nikada, ne isključujem ni mogućnost raspada