Incko iz Austrije: Situacija u BiH napeta kao nikada, ne isključujem ni mogućnost raspada

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ne isključuje više, kako kaže, mogućnost raspada Bosne i Hercegovine.

– Ako se ovako nastavi moglo bi doći do toga – kazao je Incko u intervjuu za bečki dnevnik “DiePresse”.

On je, osvrnuvši se na, kako piše list, secesionističke namjere Milorada Dodika, rekao da do sada nikada nije bilo tako dramatično stanje, kao što je trenutno.

– Ljudi iz Bosne me zovu i pitaju da li će biti rata i da li treba da se isele – kazao je austrijski diplomata koji je 12 godina bio na mjestu visokog predstavnika u BiH i da on „umiruje svoje poznanike izjavama američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara, koji je prilikom posjete Sarajevu, rekao da neće biti rata.“

Dodaje da postoji pojačano interesovanje SAD za BiH, ali i podsjeća na to da je Dodik, kako kaže, već i preduzeo konkretne korake poput istupanje iz Agencije za lijekove BiH i skreće pažnju da on želi da stvori sopstvenu armiju.

Zakon o negiranju genocida

A osnivanje Oružanih snaga BiH, kaže Incko, je možda najveće dostignuće međunarodne zajednice u Bosni.

– Dodik svojim najavama želi da skrene pažnju sa čnjenice da ne može prikazati nikakve uspjehe – naglasio je on ukazujući da će u u BiH biti održani izbori naredne godine.

Incko je, u intervjuu za „DiePresse“, branio i zakon o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici koji je nametnuo neposredno prije napuštanja funkcije visokog predstavnika.

– U Austriji imamo zakon koji zabranjuje veličanje nacizma. Negiranje holokausta se kažnjava – naveo je. On dodaje da je došlo do eskalacije veličanja ratnih zločinaca i negiranja genocida i da je zakonom preduzeo moralnu i civilizacijsku mjeru, ali i sproveo smjernice EU iz 2008. godine.

Uloga lokomotive

Incko je tvrdi da taj Zakon nije usmjeren protiv Srba.

– Ne postoje loši narodi. Građani u Bosni, bili Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, su dobri, miroljubivi ljudi, spremni uvijek da pomognu – kazao je on.

Incko je u intervjuu navodi i da se protiv funkcije visokog predstavnika ne bore samo Srbi, već i Rusija i dodaje da je uvjeren da međunarodna zajednica i dalje ima svoju ulogu u BiH i da je njeno prisustvu izuzetno korisno.

Istakao je uz to da on želi „robustniju fazu međunarodne zajednice“ i požalio se što EU nije u potpunosti zauzela kako kaže „ulogu lokomotive u zemljama regiona“.

Prethodni članakVLADA HNK: USVOJEN PRIJEDLOG STRATEGIJE RAZVOJA; PODRŠKA DOMOVIMA ZDRAVLJA
Naredni članakRoditelji djevojčice iz Kaknja: Rekli su nam da je mozak uništen, spaljen!