Ukrajinskim odbojkašicama Studentski centar u Mostaru postao privremeni dom

Studentski centar Mostar postao je privremeni dom za sedam odbojkašica iz Ukrajine.

Riječ je o ekipi odbojkaškog kluba Balta, a u BiH su stigle na poziv Uprave Studentskog centra u sklopu kojeg i inače djeluje odbojkaški tim.

Poziv je upućen svim klubovima u Ukrajini, te će ih vjerovatno u Mostar doći još. Svi će oni, kažu, u Studentskom centru Mostar biti članovi njihove sportske porodice.

„Živjeli smo sretnim životom“ – kaže nam Varvara, inače zaposlena u gradskoj administraciji Balte. Bježeći od ruske invazije na Ukrajinu, u Mostar je stigla sa sinom, trogodišnjim Jošuom.

„Pozdrav za moga tatu, želim kući“, kratko je rekao Jošua.

Sedam odbojkašica danima je putovalo do Mostara o kojem ranije nisu znale ništa. Potiču iz različitih ukrajinskih gradova, a sve igraju za isti odbojkaški klub.

Balta, gradić na jugozapadu Ukrajine, za sada je pošteđen direktnih ratnih djelovanja, no dvadesetak kilometara dalje je, kažu nam, druga priča.

„Mi smo imale priliku da dođemo, ali mnogi nemaju tu mogućnost. Moji roditelji, moj brat i njegova supruga, mnogi prijatelji ne mogu izići iz svoga grada“, navodi odbojkašica Lena Elkina.

„U Mostaru se sada osjećam sigurno. Odmorile smo se, ali naša srca nisu mirna zbog naših porodica i prijatelja koji su ostali u Ukrajini. To je vrlo loše“, kaže Olha Kačuz.

U Studentskom domu Mostar osigurali su im sve potrebno za život. U kontaktu su s nadležnim tijelima kako bi im definirali status i omogućili prava.

„Osim ove ekipe doći će i druge ekipe koje će živjeti u Studentskom centru, imati tri obroka dnevno i sve ostale usluge. Već od večeras krenuće trenirati s našim djevojkama. Imaće kompletan život kakav su imale u gradu iz kojeg dolaze“, ističe direktor Studentskog centra Mostar Dragan Mikulić.

„Imamo dvije studentice, vjerujem da će Sveučilište reagovati, ako situacija potraje. Za dječaka su dobili poziv da ga uključimo u vrtić čim se malo socijalizuje i situacija to dopusti“, dodaje Anita Glibić, portparol Studentskog centra Mostar.

Želje djevojaka su iste, da rat odmah završi i da se vrate kući. U našu zemlju sljedeći put, kažu nam, žele doći kao turisti jer je, primijetili su, usput, prelijepa.

federalna.ba

Prethodni članakNIŠTA OD OKUPLJANJA Policija zabranila skup Ravnogorskog pokreta u Višegradu
Naredni članakDom zdravlja Mostar pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za Ukrajinu