Uhapšeni zdravstveni radnici: Prodavali lažne potvrde o vakcinacije za 300 evra

Osam uhapšenih osoba u akciji “Posrednik” predato je jutros u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Oni se terete za više krivičnih djela jer su izdavali i prodavali falsifikovane potvrde o vakcinaciji na području dva kantona.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić rekla je da će osumnjičeni biti zadržani 24 sata, a u tom periodu će postupajući tužilac odlučiti o daljnjim mjerama.

Osumnjičeni se terete za više krivičnih djela, između ostalog da su se udružili u grupu u proteklom periodu, i za iznos od 200 do 300 eura posredstvom službene osobe u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo osiguravala izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Među uhapšenima su zaposleni zdravstvenih ustanova u ova dva kantona. Među njima su i zaposleni Doma zdravlja KS i Opšte bolnice u Sarajevu.

Podsjetimo, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su, u sklopu operativne akcije “Posrednik” na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze realizovali pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija, prenosi Kliks.

Prilikom pretresa su otkriveni i privremeno oduzeti veći broj kovid potvrda i PCR testova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Prethodni članakPrijave na konkurs za obuku pilota helikoptera produžene do 11. aprila
Naredni članakGENERALNI KONZULAT SRBIJE U MOSTARU: Za izbore u nedelju registrovano 198 birača