Uhapšene 3 osobe zbog lažnih dojava o namještenim sportskim utakmicama

U akciji “Tips” MUP Republike Srpske uhapšene su tri osobe zbog krivičnih djela prevara, iznuda i pranje novca.

Akciju su realizovali policijski službenici Jedinice za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske su postupajući po naredbi Osnovnog suda Sokolac, a uz koordinaciju Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, a uhapšeni su M.S. iz Foče, F.V. i M.Š. iz Istočne Ilidže, saopšteno je iz MUP.

– Na osnovu naredbi Osnovnog suda Sokolac obavljen je pretres kuća i prostorija koje koriste uhapšeni i tom prilikom je pronađeno i oduzeto više računara, više komada različitih mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima – rečeno je iz MUP.

Pretresi su obavljeni zajedno sa policijskim službenicima Policijske Uprave Istočno Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon obavljene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca OJT Istočno Sarajevo, dvije osobe su puštene na slobodu, a protiv njih izvještaj o ovim krivičnim djelima biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu u redovnoj proceduri, dok će jedna osoba uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata u dalju nadležnost OJT Istočno Sarajevo.

Utvrđeno je da su krivična djela vezana za lažne dojave o namještenim sportskim mečevima. Tri osobe pravile su naloge na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram, putem kojih su se reklamirali kako posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima.

– Nakon toga su stupali u kontakt sa oštećenim, obmanjujući ih da imaju informacije o namještenim sportskim mečevima, te oštećene navodili da im uplaćuju novac za navodno klađenje na ime fizičkih lica u BiH (najčešće putem Vestern Uniona, Monejgrama, Međunarodne poštanske uputnice i dr.). Poslije iobavljene uplate, počinioci ovih krivičnih djela su i dalje obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju (praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica), tražeći od njih da im uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično. U određenom momentu žrtve shvataju da su prevarene i odbijaju nove uplate, a u toj fazi, počinioci, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvama, počinju da im prijete i iznuđuju još novca od istih – pojašnjeno je iz MUP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apelovalo je na građane da ne vjeruju ljudima koja se reklamiraju na društvenim mrežama i internetu uopšte, navodeći da imaju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer se radi o prevari, piše RTRS.

Počinioci ovih krivičnih djela, u obmanjivanju oštećenih, na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju tzv. dokaze u vidu fotografija i video zapisa o navodnim visokim novčanim iznosima dobijenim putem klađenja, te tako pronalaze potencijalne žrtve.

Prethodni članakEksplozija na Dedinju
Naredni članakGradonačelnica Sarajeva Kabirija prijavila FUP-u: Oglasio se i Kabiri