U BRIJESNICI NI POSLIJE 28 GODINA NIJEDNA SRPSKA KUĆA NIJE OBNOVLJENA

U srpskom selu Brijesnica Gornja kod Lukavca, u kojem je prije ratnih dešavanja živjelo 570 stanovnika, nije obnovljena nijedna kuća niti su omogućeni uslovi za održivi povratak nakon što su protjerani 1995. godine, izjavio je Lazo Tripunović, čija je imovina u ovom ozrenskom selu uništena.

Tripunović je rekao da se u Brijesnicu 2000. godine vratio Radenko Nenić, poslije čije smrti je sva njegova obnovljena imovina ponovo uništena.

“Nenić se vratio, izgrađena mu je kuća, ali je bio pod konstantnim napadom pastira sa područja Zenice”, izjavio je Tripunović.

Prema njegovim riječima, napadi pastira dobili su ozbiljniji epilog 2005. godine kada Nenić, kojeg su bili pretukli, ranjava iz vatrenog oružja jednog od napadača zbog čega je upućen na izdržavanje zatvorske kazne u Foču, gdje je i preminuo, a imovina mu je nedugo potom opet uništena.

Uprkos tom incidentu, Tripunović kaže da kod Srba nije poljuljana vjera i namjera da se ponovo obnovi ovaj kraj, te ističe da ponovo pokušavaju da izgrade i obnove selo.

“Svaka kuća imala je vodu, struju, uvodio se i telefon, ali rat je sve to prekinuo”, rekao je Tripunović.

Zahvaljujući grupi entuzijasta okupljenih da posjete i očiste lokalno groblje ta volja je prerasla u saborovanje s ciljem stvaranja uslova za održivi povratak, pa su ove godine u nedjelju, 17. septembra, održali Zavičajni sabor Brijesničana i poljsku molitvu, a petnaestak porodica izrazilo je namjeru da obnove temelje porušenih kuća i svoja imanja.

Za minimalne uslove za povratak potrebno je ponovo dovesti elektromrežu i obnoviti putnu infrastrukturu.

Tripunović je rekao da su mještani, uz podršku grada Lukavca, izdvojili oko 10.000 KM za nasipanje i uređenje puta do lokalnog groblja i mjesta saborovanja koji je u izuzetno lošem stanju zbog eksplatacije šume.

“Ove godine smo, Bogu hvala, uspjeli doći i do gradonačelnika Lukavca Edina Delića. U startu nas nisu ozbiljno doživjeli, vjerovatno poučeni prethodnim iskustvom da se neki ljudi pojave za zahtjevima za održivi povratak pa od toga odustanu, međutim mi u ovom trenutku imamo petnaestak porodica spremnih da se vrate”, rekao je Tripunović.

Tripunović je takođe spreman da obnovi imanje koje je uništeno do temelja.

“Imam oko stotinu dunuma zemlje. Prije rata bilo je sedam objekata, kuća i pomoćne zgrade, plus mehanizacija koja je ostala”, ispričao je Tripunović.

On je zadovoljan jer se ove godine na Saboru i jesenjoj molitvi okupilo oko 300 nekadašnjih mještana.

Prethodni članakGorivo opet poskupjelo, cijene premašile tri marke
Naredni članakNEMANJA BILBIJA IGRAO LOPTE S DJECOM IZ KVARTA (video)