Srbi povratnici u Vozuću nisu bezbjedni na svom ognjištu

Јoš nisu uhapšeni razbojnici koji su u Stošnici kod Vozuće pretukli srpsku povratnicu Ljeposavu Petković.

Policija je i danas na terenu, ali bez rezultata. Na teren su izašli lokalni i zvaničnici BiH koji osuđuju napad. Srbi povratnici su ogorčeni, jer uprkos brojnim napadima i pljačkama nijedan počinilac nije otkriven, niti je neko procesuiran.

Pola dana Ljeposava Petković provela je u policiji, dajući iskaz o napadu na nju. Prijaljivali su, kaže, i drugi napadani i pljačkani prije nje, ali počionici nisu otkriveni.

S čim se sve suočavaju povratnici u Vozuću, teško je i zamisliti. O svemu su upoznali i zvaničnike kojih danas ovdje nije manjkalo.

Anici Mrkaljević je u julu obijena kuća, ukradene su stvari i meso, slučaj je prijavila policiji, koja je izašla na lice mjesta, ali krivci nisu pronađeni.

Ona je rekla da je i ranije bila meta lopova i sitnih krađa, koje su do sada ostale nerazjašnjene.

Borka Bijelić prijavljivala je komšiju Bošnjaka čije joj stado goveda kontinuirano pričinjava štetu na poljoprivrednim usjevima, ali kako je rekla – policija i predstavnici opštine ništa preduzimaju.

Gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović rekao je da su policijske strukture odgovorne za bezbjednost građana i najavio da će im u tom pravcu Gradska uprava obezbijediti potrebnu tehničku podršku.

Nadležni i dalje uvjeravaju da napadi nisu nacionalne, već imovinske prirode.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić kaže da “policiji treba vratiti pendrek u ruke pa će sve biti drugačije u BiH”.

Loša ili nikakva javna rasvjeta, nedostatak video nazdora, dodatno pogoduju razbojnicima.

Dujko Blagojević iz Stošnice rekao je da mu je prije tri dana obijena kuća, a da od posjeta političara ne očekuje ništa jer, kako kaže, dolaze samo sa praznim obećanjima.

Povratnicima u Federaciju siječe se šuma i uništavaju imanja, a kada to prijave, imaju još veće probleme, kaže premijer Srpske Radovan Višković.

– Ne smiju čak da prijave te incidente. Za ovu ženu se saznalo zato što je pretučena i zato što je morala dobiti ljekarsku pomoć, da je dobila par šamara, ne bi se ni čulo medijski – kaže Višković.

Povratak u Vozuću nije uspio. I oni koji su se vratili poslije rata napustili su rodni kraj dijelom i zbog napada na povratnike i njihovu imovinu.

Prethodni članakVeliki požar u bolnici u Tivoliju – poginule četiri osobe, svi pacijenti evakuisani (VIDEO)
Naredni članakVozač kamiona iz BiH nestao u Sloveniji, porodica moli za pomoć preko društvenih mreža