Davidović: Napadi na povratnike u FBiH sve učestaliji; Počinioci prolaze nekažnjeno

Napadi na malobrojne Srbe u Federaciji BiH su sve učestaliji, a činjenica da nemate nikakve počinioce, odnosno niko nije procesuiran za neki od napada, je poražavajuća, rekao je Nemanja Davidović, direktor Centra za podršku povratnicima i predsjedavajući Opštinskog vijeća Bosanski Petrovac.

– Sama procedura nakon napada, na nekog od povratnika u FBiH je karakterističa. Naime imate dvije stvari koje su tu presudne, jedna od njih je utrkivanje do tih povratnika, odnosno imate ljude u organima uprave, koji mogu da utiču na napade, odnosno da ih iskorijene, ali to se ne dešava. Druga veoma bitna stvar jeste osuda – navodi Davidović.

Kako on dodaje, počinioce u svakom slučaju treba pronaći i sankcionisati.

– Kada se u Srpskoj desi neki napad na povratnike, trudimo se da u naredna 24 časa od napada, imamo ime i prezime počinioca, i pokrenutu kriminalističku obradu protiv njega je. Kada govorimo o napadima u FBiH, nemamo nikakve informacije o počiniocima, a poznato je da ako ne odgovorite na nasilje, odnosno ne osudite ga, šaljete jasnu poruku – ističe Davidović.

Najavio je sutrašnji sastanak u Savjetu ministara, sa zamjenikom predsjedavajuće Savjeta ministara Stašom Košarcem, ministrom finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđanom Amidžićem, kao i ostalim funkcionerima, da bi se pričalo upravo o ovoj temi, te kako iskorijeniti isti.

– Prvenstveno želimo da se počinioci pronađu i sancionišu – ističe Davidović.

Kada je u pitanju hapšenje počinioca, Davidović ističe da upravo tu postoji paradakos, odnosno da sa jedne strane imate federalnog ministra unutrašnjih poslova Ramu Isaka, koji prijeti hapšenjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je legitimni izabrani predsjednik, od strane svog naroda, a ne može da pronađe i uhapsi one koje u najmanju ruku maltretiraju Srbe povratnike u FBiH.

– Napadi su pretežno u istom selu, a nikakvih prevencija nema. Za samo mjesec dana, od početka nove godine, imali smo devet napada. Napade na povratnike sudovi u BiH ne prepoznaju kao posebne slučajeve kršenja zakona – navodi Davidović.

Prethodni članakEksplozija u Sarajevu
Naredni članakSrbija pokreće proceduru za sazivanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN