Trebinjski vatrogasci dobili novu opremu

U okviru projekta „Smanjenje rizika od katastrofa“ koji finansiraju Vlada Švajcarske i Organinizacija ujedinjenih nacija dobrovoljne spasilačke vatrogasne jedinice sa područja Grada Trebinja dobile su opremu u vrijednosti od 71. 000 KM, a projektom je obezbijeđeno i 90.000 KM za ulaganja u Vatrogasni dom. Grad Trebinje je učestvovao sa 20.000 KM.

Prema riječima gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, oprema se sastoji od 30 kompleta za gašenje šumskih požara, zajedno sa radnim uniformama.

„Pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava su na terenu tokom cijele godine – bilo da je u pitanju gašenje požara, čišćenje puteva i bilo koji vid podrške stanovništvu. Veoma je bitno da su pripadnici dobrovoljnih društava već dobili potrebne sertifikate za gašenje požara u zatvorenom i otvorenom prostoru“, istakao je Ćurić

„Grad Trebinje u ovom projektu učestvuje od 2019. godine, a za našu lokalnu zajednicu važno je nekoliko komponenti – nabavka opreme za spasilačke jedinice, građevinski radovi na Vatrogasnom domu, kao i funkcionisanje platforme koja okuplja predstavnike nadležnih institucija iz oblasti smanjenja katastrofa, a ono što je naša obaveza je da se članovi platforme sastaju dva puta godišnje. Takođe, ono što je za nas važno  je da će određene preporuke koje smo dobili kroz ovaj program biti uvrštene u Strategiju razvoja Grada Trebinja 2018 -2027.“, rekao je Dražen Bošković,  koordinator na projektu i zamjenik gradonačelnika Grada Trebinja.

Komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lastva Miloš Vučurević rekao je da su dobra obuka i oprema u njihovom pozivu najznačajnije stavke.

“Iako je svaki vid opreme dobrodošao i vrijedi, mi sada imamo dovoljno opreme, imamo ravnopravan tretman sa trebinjskim vatrogascima i pomoć od Gradske uprave, tako da možemo reći da smo spremno ušli u protivpožarnu sezonu”, kazao je Vučurević.

I komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković tvrdi da su dobro obučeni i maju dovoljno opreme, ali im za sada i vrijeme ide na ruku, pa nemaju većih intervencija.

“Svakako da su nam i ova, kao i ostale donacije, itekako dobro došle, ali je možda i značajnije što društva međusobno dobro sarađuju, kao i jedinice lokalne, republičke i HET-ove Civilne zaštite, te Helikopterski servis RS, a svi mi smo zajedno u okviru ovog projekta imali i posebnu obuku, sa posebnim sertifikatima vatrogasaca-spasilaca, tako da smo spremni za ovu ljetnu sezonu koja nam je do sada išla na ruku”, kaže Kašiković.

On napominje da će sredinom jula i nedovršeni dio Vatrogasnog doma u Trebinju, finansiran dobrim dijelom i u okviru ovog projekta, biti završen.

Prethodni članakTužilaštvo traži osam mjeseci zatvora za Mirjanu Karanović
Naredni članakDodik oštro o britanskim parlamentarcima “Oni su lažima pokušavali da ovladaju svijetom, a to nije izbor za nas”