Dodik oštro o britanskim parlamentarcima “Oni su lažima pokušavali da ovladaju svijetom, a to nije izbor za nas”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je potrebno suzbiti britanske interese u BiH i ne dozvoliti uticaj Velike Britanije na ovim prostorima, jer njihovi predstavnici iznose neistine, kao što je to uradila poslanik Ališa Kerns rekavši da Srpska pravoslavna crkva (SPC) švercuje oružje na Kosovu i Metohiji.

Ona je očigledni lobista. Sreo sam je u Sarajevu i od početka je zastupala interese Muslimana u BiH, a veoma se prisno pozdravila i poljubila sa Šefikom Džaferovićem što govori o tome da su stari znanci. Možemo svjedočiti činjenici i da je sam reis-ul-ulema zahvaljivao i davao joj zahvalnice. Ali, niko ne laže kao britanski parlamentarci – rekao je Dodik.

On je istakao da je riječ o laži i kleveti prema SPC, navodeći da lažne tvrdnje poslanika u britanskom parlamentu ne zaslužuju pažnju.

– Nju treba istaći na stub srama. Zamislite da u jednoj državi, koja pretenduje da bude ozbiljna, postoji takav lažov. Nikakve ponude dobrih namjera ne možete očekivati. Kada je bila u Predsjedništvu BiH prije više od godinu dana apsolutno je bila samo na strani Muslimana. Njoj su osnovni problem Srbi. Zato je i mogla da slaže tako za SPC i Srbiju – rekao je Dodik.

On je dodao da Kernsova nije vidjela stradanje koje proživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji, ali da je to dio britanske politike.

– Britanija je potrčala i prva priznala (samoproglašeno) Kosovo. Mogu im reći samo jednu stvar, a to je da oni nemaju nikakvog uticaja, niti su ovdje dobrodošli – istakao je Dodik.

On je rekao da je laž koja je upućena prema SPC milenijumska i da nema nikakvog osnova, te da Velika Britanija u saradnji sa SAD želi da podredi ovaj dio svijeta svojim interesima.

– Evropljani su sterilni u svojim nastojanjima da se ne suprotstavljaju onima koji su ih tako bezočno napustili. Što se tiče naše politike, mi ne doživljavamo Britance dobronamjernim, već neprijateljski raspoloženim prema Srbima i Republici Srpskoj. Najbolji primjer su za to Pedi Ešdaun i brojni drugi – ukazao je Dodik.

On je dodao da je vrhunac cinizma u činjenici da su komandanta NATO snaga Stjuarta Piča imenovali da “širi demokratiju po Balkanu”.

– Zaista, to mogu samo takvi cinici i zlotvori kao što su Britanci. To je okvir u kojem mi možemo da promišljamo. Britanija danas ne znači ništa, pogotovo za BiH. Mislim da će se njihova politika zagrljaja EU pod tutorstvo Britanije i Amerike veoma brzo razbiti – istakao je Dodik.

On je rekao da Evropa, ako želi da očuva svoj kredibilitet, mora bježati iz tog zagrljaja.

– Oni su lažima pokušavali da ovladaju cijelim svijetom. Lažna Velika Britanija nije nikakav izbor za nas u BiH – poručio je Dodik.

Prethodni članakTrebinjski vatrogasci dobili novu opremu
Naredni članakVišković o izgradnji naučno-tehnološkog parka “Sa Evropskom bankom ispregovarano 13 miliona evra za gradnju objekta” (FOTO)