Višković o izgradnji naučno-tehnološkog parka “Sa Evropskom bankom ispregovarano 13 miliona evra za gradnju objekta” (FOTO)

БАЊАЛУКА, 6. ЈУЛА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће успостављање првог научно-технолошког парка у Српској у Бањалуци допринијети развоју Српске, конкурентности привреде и њеној синергији са образовањем, повећању броја запослених, као и томе да Република тиме ствара услове да задржи овдашње младе истраживаче.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će uspostavljanje prvog naučno-tehnološkog parka u Srpskoj u Banjaluci doprinijeti razvoju Srpske, konkurentnosti privrede i njenoj sinergiji sa obrazovanjem, povećanju broja zaposlenih, kao i tome da Republika time stvara uslove da zadrži ovdašnje mlade istraživače.

Višković je istakao da Srpska izgradnjom ovog parka u studentskom kampusu, u okviru Univerziteta u Banjaluci, pravi novi iskorak i piše svoju novu istoriju.

– Odobreno je zemljište u okviru navedenog kampusa gdje će se graditi objekat sa nekih 7.500 metara kvadratnih, a na pet etaža – rekao je Višković novinarima uoči konferencije “Mjesto i uloga naučno-tehnološkog parka u inovacionom ekosistemu Republike Srpske”, održane danas u Banjaluci.

The Justified Image Grid JS is not loaded. Try disabling Conditional script loading in the General settings.

On je poručio da će Vlada Srpske finansijski i na sve načine podržati izgradnju i rad ovog parka, te zahvalio UNDP za grant od gotovo 550.000 evra u vezi sa izradom projektno-tehničke dokumentacije.

– Isto tako sa Evropskom bankom imamo ispregovarano 13 miliona evra za gradnju samog objekta za ovaj park. Želja mi je da on što prije bude u funkciji Srpske i od parka očekujem znatne benefite za Republiku – rekao je Višković.

On je pozvao mlade istraživače porijeklom sa ovih prostora da se vrate i učestvuju u razvoju ovdašnjeg naučno-tehnološkog parka.

Višković je zahvalio ljudima i predstavnicima naučne zajednice iz Srbije i Crne Gore, pa i Rusije, za podršku da se ova ideja, koja doprinosi razvoju privrede, realizuje u Srpskoj.

– Sva ta njihova pozitivna iskustva ćemo ugraditi u naš naučno-tehnološki park – naglasio je Višković.

Prethodni članakDodik oštro o britanskim parlamentarcima “Oni su lažima pokušavali da ovladaju svijetom, a to nije izbor za nas”
Naredni članakTužilaštvo traži osam mjeseci zatvora za Mirjanu Karanović