Tramp ponovo prijeti NATO članicama: Oni misle da smo mi glupi!

Donald Tramp je danas “udvostručio” svoju ranije iznijetu prijetnju da će sabotirati NATO, ponavljajući da neće zaštititi zemlje za koje vjeruje da ne plaćaju dovoljno da održe alijansu i tvrdeći da se takve nacije “smiju” SAD.

– Gledaj, ako oni neće da plate, mi nećemo da ih zaštitimo, OK? I Bajden koji je rekao ‘O, ovo je tako loše. Ovo je toliko strašno što je rekao’. Ne … niko neće da plaća njihove račune. Jedan od šefova zemalja je rekao: ’Da li to znači da ako ne platimo račune, da nas nećete zaštititi?‘ To je upravo znači to. Neću te zaštititi – rekao je Tramp u sredu uveče, na mitingu u Južnoj Karolini.

Sljedećeg dana, bivši predsjednik i vjerovatni republikanski kandidat razgovarao je sa novinarima ispred suda u Njujorku, gdje je prisustvovao saslušanju tokom suđenja protiv njega po optužbama za tajne isplate novca jednoj filmskoj zvijezdi za odrasle.

“Moraju da plate svoje račune”

– Zemlje NATO moraju da plate. Oni moraju da plate svoje račune. Sjedinjene Države daju 200 milijardi dolara, a oni daju 25 milijardi dolara. Njihova ekonomija, kada … saberete zemlje koje čine NATO, ona je otprilike iste veličine kao i naša ekonomija. Dakle, mi smo za 200 milijardi dolara, oni za 25 milijardi dolara i to je za njih mnogo važnije jer mi imamo okean između nas i Rusije – izjavio je tada Tramp.

Izvor Trampovih cifara nije odmah bio jasan. Članice NATO su se obavezale da će svake godine plaćati najmanje 2 odsto BDP-a za odbranu. Procjene NATO-a kažu da Poljska najviše troši, sa 3,9 odsto, a SAD na drugom mjestu sa 3,5 odsto.

“Misle da smo glupi”

– Dakle, zemlje NATO-a moraju da plate. Oni ne plaćaju, ne plaćaju ono što bi trebalo i smiju se gluposti Sjedinjenih Američkih Država, gdje imamo tipa (Bajdena) koji daje 60 milijardi dolara svaki put kada neko dođe i zatraži. Ne bi trebalo to da radimo. Smiju nam se. Oni misle da smo mi glupa zemlja zbog našeg vođstva – nastavio je Tramp.

Američki Senat je ove nedjelje odobrio pomoć od 60 milijardi dolara Ukrajini (koja nije članica NATO) u njenoj borbi protiv ruske invazije, što je Bajden pozdravio. Ali republikanci koji kontrolišu Dom SAD vjerovatno neće odobriti zakon.

Tramp je prošle nedjelje izazvao ogorčenje i uzbunu kada je rekao da će ohrabriti Rusiju da napadne članice NATO-a za koje smatra da su finansijski delikventne.

Bajden mu odgovorio na prijetnje

– Možete li da zamislite da bivši predsjednik Sjedinjenih Država to kaže? Čitav svijet je to čuo. Najgore je što on to misli. Nijedan drugi predsjednik u našoj istoriji se nikada nije poklonio ruskom diktatoru. Dozvolite mi da kažem ovo što jasnije mogu — nikad neću.

Zaboga, to je glupo, sramno, opasno. To je neameričko. Kada Amerika da svoju riječ to nešto znači, pa kada se obavežemo, mi je držimo. A NATO je sveta obaveza – Bajden je izrazio ogorčenje, rekavši novinarima u Bijeloj kući u utorak.

Prethodni članakDodik: Proslava Sretenja pokazala da je Srpska identitetski dio Srbije
Naredni članak“Kad ti dođu sa 500 evra, ti plačeš”: Pevač na mukama, dobija zahteve koje nije u stanju da ispuni