Dodik: Proslava Sretenja pokazala da je Srpska identitetski dio Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da je proslava Sretenja pokazala da je Republika Srpska identitetski dio Srbije, te istakao da mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon proslave Dana državnosti rekao da su u Srbiji inspirisani obilježavanjem Dana Republike Srpske.

Dodik je ocijenio da je ono što je moglo da se vidi na današnjim manifestacijama povodom Dana državnosti Srbije, čiji je dio bio i sinhronizovani vatromet u gradovima i opštinama Srbije i Srpske, bilo impresivno i da to Srbi kao narod zaslužuju.

– Nadam se i vjerujem da govorim u ime svih Srba u ime Republike Srpske i regiona da je ovo bilo za našu dušu. Srbija zaslužuje da bude obilježen dan njenog stvaranja. Srbi su narod koji je propatio, stradalnički narod koji je ipak uspio da ostvari impoznatne rezultate u istoriji i izgradio državu – rekao je Dodik Srni.

On je naglasio da su Srbi uspjeli da izgrade i svoj identitet i mnoga materijalna bogatstva, cijele gradove poput Beograda, koji ima blizu dva miliona stanovnika.

– To malo koja nacija u svijetu može da izgradi. Ali, sve je to na ponos svih nas i zato zaslužuje da bude na ovaj način obilježeno – istakao je Dodik.

On je naveo da se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kratko sastao nakon ceremonije uručivanja sretenjskih odlikovanja u Predsjedništvu Srbije, dodajući da je Vučić u svom govoru sažeo sve bitno istorijsko u najboljem maniru najobrazovanijih ljudi.

– Zajedno smo posmatrali vatromet nakon ove svečanosti. Ponosan sam što smo imali vatromet i u Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

On je naglasio da su gradovi i opštine u Republici Srpskoj organizovanjem vatrometa povodom Dana državnosti Srbije pokazali da su Srbi u Srpskoj mentalni, identitetski dio Srbije.

– To je pokazalo da se Srbi u Republici Srpskoj raduju Danu državnosti Srbije. Nećemo to valjda raditi na 1. mart. Ali, zato hoćemo uvijek kada je Dan državnosti. Srbije i kada imamo važne praznike – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je Vučić kao predsjednik Srbije pokrenuo inicijativu da Srbija i Srpska zajednički obilježavaju važne dane nacionalne istorije, što i čine.

– To je već tradicionalno i zato je moje prisustvo Danu državnosti Srbije za mene bilo impoznatno – rekao je Dodik.

On je istakao da i to što je na večerašnjoj svečanosti u Beogradu povodom Dana državnosti Srbije dodijeljeno šest ordena pojedincima i institucijama iz Republike Srpske govori sve najbolje o Srpskoj i o tome koliko je uvažena.

– Istovremeno, to govori da Srbija posmatra uspjehe i u Republici Srpskoj i da su to uspjesi našeg nacionalnog identiteta u cjelini. Hvala predsjedniku Vučiću i za to – rekao je Dodik.

Prethodni članakPreminuo glumac Gojko Šantić
Naredni članakTramp ponovo prijeti NATO članicama: Oni misle da smo mi glupi!