Tramp odbio poziv Zelenskog da posjeti Ukrajinu

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp odbio je poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti Ukrajinu kako bi se uvjerio u razmjere napada Rusije, dodajući da poštuje Zelenskog, ali da bi ta posjeta u ovom trenutku bila “neprikladna”.

– Izuzetno poštujem predsjednika Zelenskog, ali mislim da bi bilo neprikladno ići u Ukrajinu u ovom trenutku – rekao je Tramp, prenosi Njuzmaks.

Prema riječima Trampa, administracija predsjednika SAD DŽozefa Bajdena “trenutno ima posla” sa Zelenskim i ne bi želio “da stvara sukob interesa”.

Zelenski je poziv Trampu da posjeti Ukrajinu uputio nakon što je bivši američki predsjednik izjavio da bi mogao da okonča rat Rusije protiv Ukrajine u roku od 24 sata ako pobijedi na izborima sljedeće godine. Zelenski je u intervjuu za En-Bi-Si doveo u pitanje Trampovu tvrdnju i pozvao ga da posjeti Ukrajinu kako bi lično vidio razmjere ruske invazije.

– Ako može da dođe ovdje, trebaće mi 24 minuta – da, 24 minuta…da objasnim predsjedniku Trampu da ne može da upravlja ovim ratom. On ne može da donese mir zbog (ruskog predsjednika Vladimira) Putina – rekao je Zelenski.

Tramp je za Si-En-En u maju tvrdio da do rata ne bi došlo da je on bio predsjednik kada je počela ruska invazija u punom obimu, kao i da bi mogao da riješi sukob za jedan dan ako bude ponovo izabran.

– Sastaću se sa Putinom. Sastaću se sa Zelenskim. Obojica imaju slabosti i imaju snagu. I u roku od 24 sata taj rat će biti riješen – naveo je Tramp.

Prethodni članakDrvar nema sredstava da pomogne svima koji su pretrpjeli štetu, očekuju pomoć
Naredni članakSporazum Rama-Meloni: Oko tri hiljade imigranata biće smješteno u Albaniji