Sporazum Rama-Meloni: Oko tri hiljade imigranata biće smješteno u Albaniji

Italija će izgraditi centre u Albaniji za smještaj migranata koji dolaze morskim putem, izjavila je premijerka Italije Đorđa Meloni.

Meloni je rekla da će albanski centri u početku primiti oko 3.000 ljudi, a trebalo bi da budu otvoreni u proljeće 2024. Ona je rekla da se italijanska vlada nada da će povećati svoje kapacitete za prihvat 36.000 migranata godišnje, prenosi Rojters.

– Smatram ovo kao istinski evropski sporazum i želim da kažem da pokazuje da je moguće raditi zajedno na upravljanju migracionim tokovima – rekla je Meloni, na konferenciji za novinare u Rimu, nakon sastanka sa albanskim kolegom Edijem Ramom.

Izvor u njenom kabinetu rekao je da je cilj plana odvraćanje migranata i sprečavanje trgovine ljudima i da će se odnositi samo na migrante koje na moru spase italijanska obalska straža ili mornarica, a ne dobrotvorne organizacije.

Meloni je rekla da će Italija izgraditi objekat za identifikaciju migranata u albanskoj luci “Sveti Јovan” i centar za repatrijaciju u unutrašnjosti. Oba objekta će raditi pod italijanskom jurisdikcijom, dodala je.

Govoreći na italijanskom, albanski premijer Rama je rekao da osjeća dužnost da pomogne Rimu zbog posebnog odnosa između dvije zemlje, koji je, između ostalog, povezan geografskom blizinom i kolonijalnom istorijom.

– Pružiti ruku, u ovom slučaju, znači pomoći da se upravlja situacijom za koju svi vide da je teška za Italiju – rekao je Rama koji je danas, tokom nenajavljene posjete Rimu, potpisao sporazum sa Meloni.

Rama i Meloni su istakli da sporazum ima tri cilja: borbu protiv ilegalne trgovine, sprečavanje neregularnih tokova i prihvat onih koji zaista imaju pravo na zaštitu.

Rama je naveo da je o mogućnosti potpisivanja ovog sporazuma razgovarano ljetos, tokom posjete italijanske premijerke Albaniji.

Više od 145.000 ljudi iskrcalo se na obalu Italije u ovoj godini, u poređenju sa oko 88.000 u istom periodu 2022. godine, navodi Rojters.

Prethodni članakTramp odbio poziv Zelenskog da posjeti Ukrajinu
Naredni članakNetanjahu: Izrael će imati potpunu odgovornost nad Gazom; SAD šalju Izraelu bombe u vrijednosti 320 miliona dolara