Netanjahu: Izrael će imati potpunu odgovornost nad Gazom; SAD šalju Izraelu bombe u vrijednosti 320 miliona dolara

Izraelske snage preuzele su kontrolu nad vojnim kompleksom Hamasa u Pojasu Gaze, gdje su bile osmatračnice, centri za obuku i podzemni tuneli. Vojska tvrdi da su trupe prodrle duboko u grad Gazu kao i da je ubijeno više komandanata Hamasa, što, kako ocijenjuje IDF, “značajno umanjuje sposobnost Hamasa da izvede kontranapade”. Od početka sukoba u Pojasu Gaze poginulo je više od 4.104 djeteta, ukupno 10.022 osobe. U prosjeku na svakih 10 minuta pogine jedno dijete, a dvoje bude povrijeđeno, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena obavijestila je američki Kongres da planira da Izraelu pošalje precizno navođene bombe u vrijednosti od 320 miliona dolara, rekao je izvor upoznat sa planom.

Rojters navodi da je američki “Vol strit džornal” poslao formalno obavještenje liderima Kongresa o planiranom transferu “spajs femili glajding bomb asemblis”, vrsti precizno navođenog oružja iz ratnih aviona.

Pozivajući se na prepisku u koju je imao uvid, “DŽornal” je naveo da bi proizvođač “Rafael USA” dostavio bombe svojoj partnerskoj kompaniji u Izraelu, “Rafael advensd difens sistems”, da ih koristi izraelsko ministarstvo odbrane.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je “punu odgovornost” Izraela za Pojas Gaze nakon završetka sukoba sa Hamasom, na “neograničeni period”, i još jednom odbacio prijedlog o prekidu vatre ukoliko palestinski militanti ne oslobode taoce.

On je u intervjuu za “ABC njuz” izjavio da smatra da bi Izrael na neodređeno vrijeme, trebalo da ima sveobuhvatnu bezbjednosnu odgovornost u Pojasu Gaze.

– Vidjeli smo šta se dešava kada je nemamo. Kada nemamo tu bezbjednosnu odgovornost, ono što imamo je erupcija Hamasovog terora u razmjerama koje nismo mogli ni da zamislimo – naglasio je Netanijahu.

On je govorio i mogućnostima za opšti prekid vatre i privremenim “humanitarnim” pauzama u borbama, kako bi se više humanitarne pomoći dostavilo u Pojas Gaze i omogućilo civilima da pobjegnu iz ratom zahvaćene palestinske enklave.

Prethodni članakSporazum Rama-Meloni: Oko tri hiljade imigranata biće smješteno u Albaniji
Naredni članakPao ključni dokaz u aferi Agrokor, Todorić proglasio pobjedu