Tegeltija: Očekujemo da će biti omogućen uvoz žitarica iz Srbije

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izrazio je očekivanje da će Vlada Srbije, na nekoj od narednih sjednica, napraviti izuzetak i omogućiti izvoz žitarica za proizvodnju stočne hrane u BiH.

Tegeltija je danas u Novom Gradu izjavio da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac prije sedam dana predao zahtjev za nabavkom određenih životnih namjernica i žitarica resornom ministarstvu u Vladi Srbije.

– Kompanije iz cijele BiH godinama od istih dobavljača u Srbiji nabavljaju žito i ne bi bilo prepreka za nabavku ni ove godine da se nije desila kriza u Ukrajini – rekao je Tegeltija novinarima.

Tegeltija je naglasio da je dobra poruka BiH to što je Srbija odobrila nesmetan izvoz pomenute robe za zemlje članice “Otvorenog Balkana”, dok nije bila spremna da to u prvom koraku uradi za druge zemlje.

– Poznato je da smo mi iz Republike Srpske bili veliki zagovornici “Otvorenog Balkana”, ali nismo mogli dobiti podršku političkog Sarajeva za to – napomenuo je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da će sigurno za sve u BiH, bez obzira iz kojeg entiteta dolaze, biti obezbijeđeno sve što je i do sada nabavljano iz Srbije, a što se odnosi na žitarice za ljudsku ishranu i za proizvodnju stočne hrane.

Prethodni članakRuski vojnici iz Černobilja ozračeni, liječe se u Gomelju
Naredni članakNovaković Bursać: Nema funkcionisanja institucija bez Srba i Hrvata