Novaković Bursać: Nema funkcionisanja institucija bez Srba i Hrvata

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da je današnje neučestvovanje srpskih i hrvatskih poslanika na hitnoj sjednici značajna politička poruka da nema funkcionisanja institucija BiH bez predstavnika srpskog i hrvatskog naroda.

– Nadam se da će vidjeti na ovakvim situacijama da to stvarno ne ide i da nema nikakvog smisla niti potrebe za ovakvim egzibicijama. Nadam se da ih neće ni biti, ali očekivati je da će i dalje biti pokušaja ekstenzije Poslovnika, pronalaska čudnih obrazloženja kako bi se neka od sjednica, slična ovoj, održala – rekla je Bursaćeva.

Bursaćeva je ocijenila da je otkazivanje današnje hitne sjednice logičan završetak nakaradno započetog posla.

Ona je navela da pokušaj sazivanja današnje hitne sjednice predstavlja kršenje Poslovnika, jer ni jedna od tačaka koje su bile na dnevnom redu ne zadovoljava kriterijume hitnosti.

– Ovaj set tačaka gdje se trebalo glasati u drugom krugu je, takođe, sporan sa aspekta poštovanja Poslovnik, imajući na umu da se Kolegijum do danas nije izjasnio o tim tačkama. To su tačke koje u prvom krugu nisu imale potreban broj glasova iz Republike Srpske – pojasnila je Bursaćeva.

Ona je rekla da su poslanici Kluba SNSD-a danas bili na svom radnom mjestu, ali da nisu ušli na sjednicu, kao ni poslanici HDZ-a i srpskog kluba SDS-a i PDP-a.

Bursaćeva smatra da se sazivanjem ovakvih sjednica pokušava postići privid funkcionisanja iako je jasno da funkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH podrazumijeva donošenje odluka u oba doma, sa učešćem aktera izabranih u zemlji, a ne nametanjem zakona.

– Ova poruka je upućena grupciji stranaka koji podržavaju praksu nametanja zakona i koji podržavaju praksu da se ovdje nešto može raditi bez jednog ili dva naroda – poručila je Bursaćeva.

Ona je navela da je redovna sjednica ovog doma planirana za 12. april, te da ni jedna tačka današnjeg dnevnog reda nije zahtijevala hitnost.

– Razlog sazivanja današnje je sjednice je bila politizacija sitizacije u BHRT-u, pokušaj dizanja na neki nivo kome to ne pripada. Zaključci koje je predložio Klub SDA nemaju nikakve veze, nemaju namjeru da regulišu, usmjeravaju. Onaj ko ima ključ rješenja tog problema mogao je to da riješi i bez ovog doma – ocijenila je Bursaćeva.

Na pitanje novinara da prokomentariše odluku Savjeta ministara o povećanju osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH za 2022. godinu, Bursaćeva je rekla da smatra da funkconerima platu ne treba povećavati.

Komentarišući izjavu ambasdora SAD u BiH Majkla Marfija da “neće dozvoliti ruski uticaj u BiH”, Bursaćeva je konstatovala da je prisustvo ruskog uticaja u BiH vještačko pravljenje priče.

– Ono što se zove ruski ticaj, ja ga ne vidim, niti ga možete dokazati, osim u onom dijelu gdje se Ruska Federacija preko svoje ambasade zalagala za striktno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava – rekla je Bursaćeva.

Ona je dodala da podržava svačiji uticaj koji ide u tom pravcu, za razliku od onih koji idu u pravcu razvaljivanju Dejtonskog sporazuma i prava.

Prethodni članakTegeltija: Očekujemo da će biti omogućen uvoz žitarica iz Srbije
Naredni članakErdogan: Turska spremna da garantuje za Ukrajinu