Svečano otvorena galerija ”The Hub of Fine Arts” u Mostaru

 

Izložbom umjetničkih djela tržišne vrijednosti 300 miliona maraka The Hub of Fine Arts svečano je u subotu naveče otvorio svoja vrata u Mostaru.

Vrpcu su presjekli izraelski biznismen Amir Gross Kabiri, osnivač i vlasnik The Hub of Fine Artsa, te predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Kabiri je tom prilikom istakao kako Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal da bude srce Balkana, a kako građani Mostara zaslužuju živjeti prosperitetno.

– Ovaj dio projekta je moj doprinos ovoj zemlji i ovome gradu kako bih pokazao da vjerujem i da ću nastaviti ulagati u Mostar kako bi postao bolji, što i zaslužuje – poručio je.

Čović je dodao kako The Hub of Fine Arts ima ambijent koji je “neponovljiv” te kako se ovakvim izložbama Mostar vraća na mapu kulturnih događanja u Europi.

– Dali smo Mostaru jednu potpuno novu dimenziju. Uvjeren sam da ćemo uz nove projekte s gospodinom Kabiriem moći biti ponosni na ono što jesmo te da ćemo našem gradu i našoj domovini Bosni i Hercegovini dati mjesto koje im pripada – naglasio je Čović.

Ovakav kulturni prostor predstavlja ‘booster’ u turističkom i kulturnom smislu za Mostar, smatra gradonačelnik Mario Kordić.

Izrazio je uvjerenje da će turisti, ali i Mostarci, rado dolaziti u The Hub of Fine Arts, tu provoditi vrijeme i kulturno se uzdizati.

– Iznimno mi je drago da zadnjih godinu i po dana svjedočim nevjerovatnom angažmanu MT Abraham grupe. Hvala gospodinu Kabiriju što u Mostaru postavlja nove standarde jednog društveno odgovornog poslovanja – kazao je gradonačelnik Kordić.

U detalje izložbenih slika posjetioce je uvela kustosica Danijela Ucović, kazavši da je kolekcija The Hub of Fine Arts jedan manji dio veće kolekcije MTA fondacije koja je nastala prije 70 godina.

– Djela su uglavnom fokusirana na stvaralaštvo s prve polovine 20. vijeka jer upravo su se u tom periodu događale revolucionarne promjene u stvaralaštvu, ali i kolektivu. Na tom potencijalu leži naša kolekcija jer su ti pokreti uticali na prošlost, sadašnjost i budućnost – istakla je Ucović.

Po njezinim riječima, birani su najbolji primjeri umjetnosti kako bi se pokazalo sve ono što je pravi kapacitet jednog doba.

Kustosica je ocijenila da otvaranje The Hub of Fine Arts u Mostaru predstavlja istinski doprinos razvoju kulturnoga života grada i cijele regije, dodavši da su izložena umjetnička djela procijenjena na tržišnu vrijednost od oko 300 milijuna maraka.

Na kraju je naglasila kako je ova zbirka jedna od najznačajnijih na Balkanu kada je riječ o modernoj umjetnosti, te da okuplja neka od najznačajnijih imena istorije umjetnosti.

U kolekciji su zastupljeni italijanski futuristi, francuski postimpresionisti i fovisti, španski kubisti, njemački ekspresionisti i američki apstraktni umjetnici koji prikazuju bogatstvo i kreativne izazove prve polovine 20. vijeka.

Posebna pažnja posvećena je praćenju muzeoloških trendova te se posjetiocina nude savremeni galerijski alati kako bi im se pružio potpuni ugođaj kao što je audio pratnja, tekstovi i video zapisi koji se mogu čitati putem QR koda, video projekcije i muzika prilagođena ambijentu.

Prethodni članakU porti manastira Žitomislić otvorena izložba ”Ljepota našim očima”
Naredni članakREAL MADRID OSVOJIO LIGU ŠAMPIONA: “Kraljevići” pokorili Evropu, Liverpul pao u sprektakularnom finalu (VIDEO)