U porti manastira Žitomislić otvorena izložba ”Ljepota našim očima”

 

Izložba radova djece i omladine iz Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ Mostar pod nazivom ”Ljepota našim očima” otvorena je večeras u porti manastira Žitomislić.

Izložba koja je bila prodajnog karaktera održana je u organizaciji Muzeja Žitomislić i Centra ”Los Rosales”.

Iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović kazao je da je ova izložba štićenika iz Centra ”Los Rosales” samo jedan u nizu događaja koji su sprovedeni zajedno sa Centrom. On je naglasio da se kroz ovu izložbu željelo dati podršku ”Los Rosalesu”, predstaviti radove i kroz prodajnu izložbu pomoći radu i djelovanju Centra.

Direktor Fondacije Muzeja Žitomislić Irina Kolak Mandić navela je da je saradnja sa Losa Rosalesom ostvarena i ranije. ”Djeca iz Los Rosalesa imala su i jednu radionicu u Muzeju Žitomislić. Mi smo tada vidjeli da su radovi lijepi i karakteristični i vrijedni da se pokažu”, kazala je Kolak Mandić.

 

Direktorica Centra Mirna Mezit kazala je da Manastir Žitomsilić već godinama podržava rad i djelovanje Centra kroz različite aktivnosti. ”Organizovali su različite izlete za našu djecu u manastir Žitomislić, obilazili ih, davali podršku kroz donacije”, kazala je Mezit.

Dodala je da je na izložbi prikazano šta sve korisnici Centra rade.

”Treba da mijenjamo svijest i društvu pokažemo da i djeca i mladi sa posebnim potrebama mogu mnogo toga samo im trebamo pružiti podršku. Svi mi koji smo rođeni pod ovim nebom možemo nešto, samo se mora prepoznati šta je to i ići na jačanje tih strana, a ne posmatrati mlade s poteškoćama kroz njihove teškoće”, navela je.

Na izložbi je promovisana i poezija mlade pjesnikinje Azemina Mehremić koja je takođe korisnica Centra, a podršku u radu i stvaranju umjetničkih djela korisnicima Centra dala je i svestrana umjetnica iz Mostara Zijada Zekić.

 

Prethodni članakTEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA BUNI KOD MOSTARA: POVRIJEĐENO VIŠE OSOBA
Naredni članakSvečano otvorena galerija ”The Hub of Fine Arts” u Mostaru