MOSTAR DOBIJA GALERIJU VRIJEDNU 300 MILIONA MARAKA (video)

Galerija „The Hub of Fine Arts” u Mostaru otvara svoja vrata u subotu 28. maja 2022. godine.

Događaj je to od velikoga značaja za Mostar i jedan od znamenitijih trenutaka u istoriji grada, saopštili su organizatori.

Građani Mostara i BiH imaće priliku vidjeti i doživjeti najveća umjetnička djela ikad izložena u ovoj regiji, a Mostar će time dobiti i dodatnu turističku vrijednost – umjetnički muzej svjetskog nivoa.

Otvaranje „The Hub of Fine Arts” predstavlja istinski doprinos razvoju kulturnoga života grada i cijele regije. Umjetnička djela u „The Hub of Fine Arts” procijenjena su na tržišnu vrijednost od 300 miliona KM.

Važno je naglasiti da je ova zbirka jedna od najznačajnijih na Balkanu kada je riječ o modernoj umjetnosti, a okuplja neka od najznačajnijih imena istorije umjetnosti.

Izložena umjetnička djela izniman su i pomno odabran dio značajnog i bogatog mozaika umjetničke zbirke koja pripada MTA fondaciji, saopštila je Abraham grupa.

Vizija i uvjerenje da je umjetnost najviši aspekt postojanja iz kojeg čovjek razvija svoju svijest bili su polazišna aočka i sila koja je pokretala stvaranje zbirke. Integracija stilskih razlika, prožimanje vremena i susret udaljenih mjesta čine ovu umjetnost živopisnom, energičnom, dojmljivom i poučnom.

Kolekcija okuplja dinamične italijanske futuriste, osjetljive francuske postimpresioniste i revolucionarne foviste, zanesene španske kubiste, složene njemačke ekspresioniste i autentične američke apstraktne umjetnike koji prikazuju bogatstvo i kreativne izazove prve polovine 20. vijeka.

Zamišljena je kao avantura kroz kreativnost i različitosti, koja za cilj ima inspirisati brojne priče i nikoga ne ostaviti ravnodušnim na doživljaj umjetnosti.

Fena

Prethodni članakBiznismen iz Širokog Brijega za pet miliona KM kupio Fabriku duhana Mostar
Naredni članakOdržan SKUP – panel diskusija o ulozi biznisa u pomirenju