Sve više MLADIH LJEKARA odlazio u inostranstvo, više neće imati ko da ih zamijeni

Trend odlaska ljekara specijalista s područja Unsko-sanskog kantona nastavio se i u protekloj godini, pa je tako zdravstvene ustanove u ovome kantonu u tom periodu napustilo 35 mladih liječnika.

Potvrdio je ovo Amir Rekić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa USK, dodavši kako postoji više razloga zašto mladi ljekari odlaze u potragu za boljim angažmanom i egzistencijom.

– Dvadeset ljekara nas je napustilo i otišlo u druge zdravstvene ustanove u našoj zemlji, a petnaest kolega je otišlo da radi u inostranstvo. Radi se o mladim ljekarima i to je ogroman gubitak koji nije lako nadoknaditi – rekao je Rekić.

Prema njegovim riječima, jedan od razloga odlazaka je što se u većini ovdašnjih zdravstvenih ustanova mladim ljekarima na početku njihovog rada ne nude stalni radni ugovori, već ugovori na određeno vrijeme.

– Nakon što se oni ponovo vrate na evidenciju biroa za zapošljavanje, mnogi od njih razmišljaju o odlasku u inozemstvo ili u druge sredine. Zbog toga je nužno mijenjati propise koji regulišu uslove zapošljavanja ljekara – istakao je Rekić.

Također, problem predstavljaju i neujednačena primanja zdravstvenih radnika u kantonima na području FBiH, jer su primanja zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu među najnižima u odnosu na druge kantone.

– Vladi FBiH je davno upućen zahtjev za otpočinjanje pregovora, s ciljem da se izjednače prava i primanja svih ljekara u ovome entitetu. Nažalost, još nemamo nikakav odgovor, a trenutno je takva situacija da su ljekari u kantonima koji su veći i bogatiji u mnogo boljem socijalnom položaju u odnosu na ostale, što nije pravedno – kaže Rekić.

Prema njegovim riječima, to se negativno odražava na motivaciju zdravstvenih radnika, a posebno je apostrofirao položaj mladih ljekara, odnosno njihov neravnopravan položaj u odnosu na kolege iz drugih kantona.

– Naravno da svako sebi bira sredinu u kojoj će mu biti bolje, pa zbog toga imamo probleme s kadrom. Izračunali smo da će se u narednih godinu dana preko trideset naših kolega penzionisati, a neće imati ko da ih zamijeni – dodao je Rekić.

U Unsko-sanskom kantonu radi u prosjeku oko 130 doktora na 100.000 stanovnika, dok je u Kantonu Sarajevo ta brojka oko 320.

Manji broj ljekara znači i veći obim posla za svakog pojedinačno, što je još jedan od razloga za izjednačavanje prava i primanja.

Iako je u Unsko-sanskom kantonu zaživio novi kolektivni ugovor kojim su povećani lični dohoci svim zdravstvenim radnicima u Unsko-sanskom kantonu, njihova primanja su i dalje među najnižima u Federaciji BiH, pišu Nezavisne novine.

Prethodni članakLideri danas u Mostaru, posljednja šansa za evropski put BiH
Naredni članakSUĐENJE SE NASTAVLJA Ukupno 5 tužbi protiv roditelja dječaka koji je počinio masovno ubistvo u “Ribnikaru”