Stanje u javnim reduzećima u Mostaru loše, direktori spremni za penziju

Direktor Aerodroma Mostar imenovan je nezakonito, poručeno je sa sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara jer nije mogao biti imenovan bez Gradskog vijeća.

Naime, vijećnik SDP-a Arman Zalihić pitao je prema kojem je zakonu imenovan v.d. direktora Aerodroma  Mostar Ivan Ljubić.

Amira Trbonja, načelnica Odjela za privredu, rekla je da nije imenovan u skladu sa zakonom, da su u Gradu saznali iz medija o imenovanju te da su Zračnoj luci rekli kako nije moguće održati Skupštinu na kojoj bi se imenovao novi direktor.

”Znamo da je gospodin (Marin, op.a.) Raspudić imenovan na drugu funkciju pa je vjerovatno zbog toga Ljubić imenovan, ali je imenovan mimo zakonske procedure. Trebalo je postojati Gradsko vijeće da bi se vršilo ovo imenovanje”, rekla je.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je rekao da je specifičnost mostarskog Aerodroma to što je mješoviti kapital.

”Možda je to razlog zbog čega je tako imenovan novi direktor”, rekao je.

Na otvorenju rasprave Kordić je rekao da  ”nismo upućeni ni u broj preduzeća a kamoli njihovo stanje”.

Amira Trbonja, načelnica Odjela za privredu, rekla je kako se zbog nepostojanja Gradskog vijeća u proteklom razdoblju nisu mogli imenovati nositelji dužnosti u javnim preduzećima. ”Stanje u javnim preduzećima je jako loše”, rekla je.

Radi se deset javnih preduzeća u Gradu Mostaru. Predloženo je da se imenuju privremeni nadzorni odbori na razdoblje od 60 dana i privremene uprave na pola godine. Potom bi se raspisivao javni konkurs za ove pozicije.

Predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić smatra da su svi u upravama preduzeća spremni za penziju.

”Direktorima je istakao mandat a upravni odbori ne postoje”, rekao je.

Vijećnica Radmila Komadina rekla je da je ovo vrlo kompleksno područje na kojem treba puno raditi.

”Ova problematika treba biti u prioritetima”, rekla je i podsjetila da su sve stranke u predizbornim aktivnostima rekle da ovo stanje treba mijenjati. Bljesak