Brojni projekti pred vijećnicima, ali i previše prepreka

Načelnica odjela za urbanizam Marina Deronjić mostarskim je vijećnicima danas predstavila informaciju o kapitalnim projektima u Gradu Mostaru.

Rekla je da nije pripremila pismeni izvještaj jer će se kapitalne investicije naći u drugim izvještajima i da će jedan od skorih prijedloga biti prijedlog o legalizaciji pojedinih objekata.

Rekla je i to da je od 2004. izgrađen pročistač otpadnih voda, krenulo se u izgradnju primarnih projekata i da on treba biti završen u ovoj godini kao i da još nedostaje sredstava zbog čega ih treba uvrstiti u Proračun.

”Pored ovog projekta koji je stoljetni projekt, započeta je izgradnja sportske dvorane koji je stao zbog nedostatka novca i nepostojanja Gradskog vijeća”, rekla je te navela neke projekte koji se izvode u gradu Mostaru.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Salem Marić rekao je da nisu pobrojani kapitalni projekti nego ono što se već može naći u proračunu. No, Deronjić je rekla kako smatra da je kapitalni projekt svaki onaj od preko 100 hiljada KM.

Vijećnica Irma Baralija zatražila je da se javnosti kaže zašto se spominju nedostajuća sredstva, je li to jer ne netko preračunao ili se radi o nečem drugom.

Vijećnik Adil Šuta je rekao da nedostaje projektne dokumentacije te kako treba razvrstati projekte po njihovu prioritetu i mogućnosti izvođenja.

Kordić je pozdravio angažman vijećnika i rekao kako mu to daje nadu da će kvalitetno raditi. Rekao je da je zbog godina nepostojanja Vijeća nemoguće sve predstaviti odjednom. ”Zainteresovan sam za detaljan prikaz projekta. To nam jest i bit će nam posao da taj projekt u potpunosti otvorimo. Apsolutno treba presložiti sve projekte. Nemamo dokumentacije za neke projekte. Čak stoji i novac ali nema projektne dokumentacije”, rekao je Kordić.

Deronjioć je rekla da su najveći problemi s projektnim dokumentacijama što su neke projekcije urađene prije deset godina pa zato dolazi do povećanja cijene zbog čega dolazi do manjka sredstava.

”Nekoliko projekata je poništeno jer su cijene u ponudama bile znatno više od onoga što je planirano u proračunu. Veliki problem je problem imovinsko-pravnih odnosa. Osiguramo sredstva, osiguramo dokumentaciju i tu nam zapne. Falilo nam je gradsko vijeće da nas podupre da bi mi mogli nastaviti kvalitetno uraditi svoj dio posla”, rekla je Deronjić.

Vijećnik Ivan Zelenika upozorio je na mogućnost uskog grla na ”Vrhu avenije” zbog upitnih gabarita. Deronjić je rekla kako su se stručnjaci sukobili na idejama oko kružnog toka ili semafora na raskrisnici. Dodala je kako se čeka mišljenje stručnjaka iz Slovenije po tome pitanju pa će vijećnici moći odlučiti o kakvojće se raskrsnici raditi.Bljesak.info