Šta je kamen spoticanja u opoziciji u Republici Srpskoj?

Predstavnici SDS-a i PDP-a održaće u srijedu, 31. januara, zajednički sastanak, na kome će ključna tema biti lokalni izbori i moguća koaliciona saradnja, a već od iduće sedmice isti sastanci biće održani i sa Pokretom za pravdu i red i Narodnim frontom.

Uoči samih sastanaka, o očekivanjima i stavovima razgovarali smo sa predstavnicima ove četiri stranke, a ono što se može zaključiti jeste da će SDS pokušati da spusti loptu netrpeljivosti među opozicionarima, ali i da je potpuno jasno da ni to neće pomoći da opozicija ima zajedničke kandidate u svakoj lokalnoj zajednici u Republici Srpskoj.

Sastanak SDSa i PDP-a zakazan je za 12 časova u prostorijama SDS-a u Banjaluci, a najveća opoziciona stranka biće domaćin i preostalih sastanaka, na koje će se, kako je potvrđeno “Nezavisnim novinama”, odazvati i delegacije ostalih opozicionih partija.

“Onda će poslije toga biti održan zajednički sastanak sa svim strankama”, poručio je Milan Miličević, predsjednik SDS-a, te dodao:

“Da mi vidimo šta jedni drugima imamo reći i da se iznese kakav ko ima stav o izborima i nastupu na izborima. Sve ono što čitamo u medijima, što jedni o drugima preko medija šalju kao poruku nije isto kao što je uživo reći. Nakon toga, vidjećemo gdje se u stvari nalazimo, gdje se može napraviti kompromis, a gdje ne može, to je suština“.

A iz stavova drugih jasno je da je opozicija na velikoj raskrsnici, iz koje jedan put vodi u dalje netrpeljivosti, a drugi u nadu da se dogovor o određenim pitanjima može postići.

Jedinstvo je ključ, kažu iz PDP-a, poručujući da opozicija u što više lokalnih zajednica treba izađe sa zajedničkim kandidatom.

“Naravno da to nije moguće očekivati u svim lokalnim zajednicama, ali je sigurno da rukovodstva stranaka treba da teže cilju da imamo što više zajedničkih kandidata”, ističe Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a.

U ovom trenutku čini se da je upravo PDP u najnezavidnijoj situaciji, jer su najveći problemi oko kandidature za gradonačelnika Banjaluke, koju trenutno vrši njihov Draško Stanivuković.

Podsjetimo, iako je Stanivuković najavio novu kandidaturu, neće imati podršku Narodnog fronta i Pokreta za pravdu i red, koji predlažu druga dva kandidata. Ipak, iz PDP-a, ne želeći da dublje analiziraju ovo pitanje, poručuju da još ima vremena da se postigne zajednički dogovor.

“Znajući da se kandidature podnose u julu, rekao bih da ima dovoljno vremena i da ćemo uspjeti postići dogovor i na nivou Banjaluke”, navodi Vuković.

Za predstavnike Narodnog fronta ne postoji dilema kada je u pitanju opozicioni dogovor, a on će se, istakla je Jelena Trivić, predsjednica ove stranke, bazirati na iskrenosti.

“Naša ključna maksima sa kojom idemo, ne u razgovor sa opozicijom, nego pred narod je da će Narodni front sarađivati sa svim onim iskrenim opozicionim snagama i pojedincima koji se bore protiv režima Milorada Dodika, ali ne sa onima koji su formalno u opoziciji, a suštinski dio režima.

Ima tu više osoba, istaknutih funkcionera tih stranaka, i ne smije se sve svesti samo na jednu osobu”, naglasila je Trivićeva.

Dalje ističe da postoje opštine o kojima treba voditi razgovore, ali i da ima onih u kojima je sve apsolutno jasno i gdje će kandidati biti zajednički. Ali, ne i sa PDP-om u Banjaluci.

“Nema odnosa sa PDPom, zato što mi ne možemo reći samo je Draško Stanivuković u PDPu. Draško ima podršku rukovodstva PDPa. Niko se javno od njega nije ogradio. Ali, to ne znači da će obično članstvo PDPa i simpatizeri glasati za Draška, zato što im to kaže rukovodstvo stranke ili bilo ko iz PDPa. Jer, ako se kandidujem, ja očekujem podršku i simpatizera PDP-a”, dodala je ona.

Najkonkretniji su iz Pokreta za pravdu i red.

“Mi ćemo se truditi da napravimo dogovore pred lokalne izbore, kako bismo imali zajedničke kandidate. Mi sa SDSom nemamo nikakvih spornih pitanja, izuzev Sokoca i Ugljevika, gdje su Milovan Cicko Bjelica i Vasilije Perić napravili neku vrstu fuzije sa SNSDom. Tu ne postoji mogućnost saradnje. Kada je u pitanju PDP,  nema saradnje sa Draškom Stanivukovićem. Mi smo predložili jedno kompromisno rješenje, a to je da Igor Crnadak bude kandidat opozicije u Banjaluci i već smo to iznijeli predstavnicima PDP-a”, poručio je Nebojša Vukanović, predsjednik Pokreta.

Na pitanje da li to znači da Pokret ne bi podržao kandidaturu Jelene Trivić, Vukanović kaže da nikako ne isključuje mogućnost da i Jelena Trivić bude kandidat opozicije u Banjaluci.

Oni koji prate ova dešavanja ističu da su jedina šansa za opoziciju zajednički kandidati.

“Mada, više se ne zna ni ko je opozicija, a ko može biti trojanski konj. Mislim da su glasači generalno i zbunjeni i razočarani. Oni ljudi koji su istinska opozicija ovom sistemu, a dio sistema su gotovo i vlast i opozicija, nemaju šansu da pobijede na izborima jer nemaju ničiju podršku”, smatra novinar Vladimir Kovačević.

nezavisne.com

Prethodni članakBiznismen iz Bijeljine pronađen mrtav u automobilu
Naredni članakKošarac: Sastanak nije donio rješenja; Za nas najbitnija politička vidljivost Srpske (VIDEO)